Laddar annons
13 Oct, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Castillo de Molina Sauvignon Blanc Reserva 2013

Det är måndag och Vinbanken tipsar om det chilenska vinet Castillo de Molina Sauvignon Blanc Reserva 2013. Vi matchar med en smakrik fisk i folie.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta.

RECEPT | Fisk i folie 4 portioner

8 potatisar, cirka 600 gram
1/4 purjolök
2 tomater
salt och vitpeppar
1 kruka basilika, hackad
4 bitar vit, fast fisk à 150 g
1 citron
ugnsfolie
olivolja
smörklick

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Skala sedan potatisen, skiva den tunt och koka den i tre minuter. Skölj och skär purjolök och tomater i skivor.

Smörj ett stort ark av folie med olivolja. Lägg ett lager potatis i botten, salta och peppra. Nästa lager blir hälften av purjon och basilikan. Lägg på fisken, salta och peppra. Fördela resten av purjon och basilikan över och lägg till sist på tomatskivorna. Droppa över olivolja och citronsaft. Lägg på en smörklick (eller två).

Stäng till paketet väl och lägg det i en ugnssäker form. In i ugnen i cirka 20 minuter. Kolla om fisken är vit och fast, låt den annars vara inne några minuter till. Använd gärna en termometer, ta ut vid cirka 50 grader.

Vinförslag till maten

Castillo de Molina Sauvignon Blanc Reserva 2013(6540), Viña San Pedro, Chile, 91 kr
Druvorna till det här vinet kommer från Elqui Valley i Chile. På grund av närheten till havet och läget mellan bergen klassas dalen som "cool climate" eftersom dimmor, vind och svala nätter kyler ner. Vingårdarna har en jordmån av sand, lera och sten. Alla druvor plockas för hand och skördeuttaget är lågt.

Prova till kall inkokt lax, till makrill som bakats i folie med persilja och smör, till sallad med getost och till fiskrätter med gröna aromatiska kryddor som timjan, basilika, dill, citron och limekrydda. Serveras väl kylt.

Vinbankens recension:
Vitt, torrt vin med en rund, lätt fet smak av mogna krusbär och citrus som lime. Aromatisk, med inslag av nässlor. Snitsigt vin med fruktig eftersmak.
Betyg: 4-

Maten

Detta fräscha och aromatiska vin passar utmärkt till en förrättssallad av typen caprese; mozarella och tomat eller en sallad med grillad getost, blandad grönsallad, valnötter och päronskivor. Vill du servera det som huvudrättsvin så välj en smakrik fiskrätt.