Laddar annons
6 Oct, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon 2009

Det är måndag igen och Vinbanken tipsar om  det spanska vinet Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2009. Vi matchar med en lättlagad coq au vin.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Vinet

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2009 (12697), Miguel Torres, Penedés, Spanien, 99 kr
Det här vinet är lätt att gilla. Det är ett strålande skolboksexempel på druvan cabernet sauvignon. Dessutom med en bra prislapp. När distriktet inte är det förväntade (det vill säga franska Bordeaux) så sjunker prisnivån drastiskt. Det här är ett vin med stor smak, drickbart redan idag, men fungerar även att lagra. Ett festvin med den äran!

Här finns en tidigare topplista med spanska viner.

Vinbankens recension:
Medel till fyllig. Fruktig smak av svarta vinbär, plommon och katrinplommon samt inslag av kakao, tobak och fat. Elegant med begynnande mognad, nyanserad helhet och inslag av fat.
Betyg: 4+

Maten

Passar fint till alla kötträtter. Mums säger vi och lagar en härlig coq au vin, fast på ett enkelt sätt med kycklingfilé.

RECEPT | Coq au vin på kycklingfilé, 4 portioner

600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
salt och svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 msk soja
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk maizena

Gör så här:
Skär kycklingen i bitar och krydda med salt och peppar. Strimla fläsket. Skala och dela lökarna. Bryn kycklingen runt om i smör och häll sedan på vin, vatten, fond, soja, lagerblad och timjan. Låt koka i 5 minuter under lock.

Stek under tiden fläsk, lök och svamp. Lägg ner det i grytan och låt koka i ytterligare 5 minuter. Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt koka upp.

Servera med kokt potatis eller ris.

Skål!