Laddar annons
Champagne Palmer & Co i Reims
13 Nov, 2019

Champagne Palmer & Co i Reims

CHAMPAGNE. 1947 grundade 7 odlare i Avize, som alla ägde Grand Cru lägen, ett kooperativ som fick namnet Société des Grands Crus de la Champagne. I dag Champagne Palmer & Co.

Grundarna var örvetygade om att de skulle vara starkare och mer framgångsrika tillsammans. Gemensamt förfogade de över stora cru vingårdar i områdena i Côte des Blancs och Montagne de Reims.

Flytt till Reims

Två av grundarna, Henri Foureur och Jean Quendardel, utvecklades kooperativet som flyttade från Avize till centrum av Reims 1959. Flytten var möjlig med köpet av champagnehuset H. Goulet samt tre angränsande egendomar. Med köpet fick kooperativet även de underjordiska källare de så väl behövde. Än i dag lagras flaskorna i Reims.

Rémi-Vervier-general-manager-champagne-palmer-co-reims-sept-2019-vinbanken

I filmen oven berättar Rémi Veriver, som är General Manager hos Champagne Palmer & Co om champagnehusets värdegrund.

Inspirationen till namnet Palmer (som inte har någon samhöriget med Château Palmer i Bordeaux, även om båda egendomarna har den bästa kontakten) hämtade grundarna från ett engelskt, välkänt kexföretag. Varför?

Bakgrund till namnet, Champagne Palmer & Co

Kexföretaget Huntley & Palmer tillverkade kex för den kungliga familjen och var omåttligt populära, även i Frankrike. Men efter krigsåren var handeln med varor och tjänster spirande, svag och konkurrensen hård, framförallt i Reims där invånarna i princip var beredda att betala mer för ett paket kex från brittiska Huntley & Palmer än för en flaska champagne. Således, styrelsen med de sju grundarna beslöt sig för att namnet Palmer skulle bidra med det positiva renommé de själva så väl behövde.

I dag ingår fler hundra odlare i kooperativet, inträdeskraven är höga och ansökningspreocessen kan ta flera år, tillsammans äger Palmer över 400 hektar vinodlingar.
vinbanken-visits-champagne-palmer-co-in-reims

Sedan 1985, när husets produktion överskred en miljon flaskor, togs ett beslut att investera i en ny anläggning. Den nya byggnaden ligger i utkanten av Reims. I dag en av de mest moderna och högteknologiska vinifikationsanläggningarna (tillverkning) i Champagne. Bland annat var man först med att skaffa en ny Coquard-press. Nu finns åtta sådana. Senaste förvärvet är källare och byggnader på rue Champ de Mars i Reims som kommer att fördubbla den nuvarande lagringskapaciteten.

Även om Palmer & Co satsar mycket på högteknologisk utrustning är det en annan känsla när man kommer ner i källaren. I företaget (och i källaren) andas tradition och erfarenhet betyder allt: Här ett inlägg, samt filmen med Chef de Cave Champagne Palmer & Co, Xavier Berdin. Alternativt se film direkt på Youtube: Champagne Palmer & Co with cellar master Xavier Berdin