Laddar annons
20 Mar, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Château Margaux, Pavillon Rouge och Blanc

Finvin…mums….det smakar alltid mer. Ohjälpligt är det bara så och möjligen är det en röst från mig som inte har fritt spelrum vad gäller ekonomi och vinköp. Sällansmak av bra kvalitet är "alltid" bra. Den som säger annat, finns inte. Sedan passar finvinet inte överallt eller alltid som att det också är förknippat med ”krav”. Som miljö, tillfälle, mat, gäster ja, allt som bidrar till en storstor helhetsupplevelse. Att det är festligt och genuint roligt att prova och njuta av finvin är som grädde på moset, självklart något utöver det vanliga. Och något jag önskar alla intresserade.

WineFinder är nätleverantören med det stora, noggrant utvalda vinutbudet. En provningsgrupp välrenommerade vinkännare, kända personer i branschen, provar regelbundet potentiella listningar och ger sedan sina rekommendationer till WineFinder om inköp. WineFinder har också under senare tid varit mycket aktiva mot slutkund med att visa upp sina viner i provningar. Precis som att de bjudit in journalister till två minst provningar utöver det vanliga, bara den senaste månaden.

Den 11 mars 2011 provades Chateau Margaux  samt slottets andravin Pavillon Rouge och Blanc på Operakällaren i Stockholm. Provningen hölls av Paul Pontallier från Château Margaux:

-det är tredje gången någonsin jag är i Stockholm, inledde Paul Pontallier som arbetat för slottet de senaste 34 åren. Synd och skam är det såklart eftersom jag vet att Château Margaux har många fans i Sverige.

Undertecknad vill inte förstöra en god berättelse men visst, de slumrande slotten på vinvärldens gräddhylla har förmodligen nått fram till, verkligheten. Att sälja vin på namn enbart fungerar inte längre. Eller att skeppa hela produktionen till Asien och tro att vinets smak blir känt över världen via asiatiska restauranger. Eller att sälja vin till ett fåtal, starka investerare som lägger ner det i en källare och sedan säljer det vidare på auktion. Allt färre provar de facto dessa viner, inte konstigt med tanke på prisnivån, men det gör ju också att omdömen och och "vin-snack-surr" är sällan förekommande. Och inte minst, med tanke på att Bordeauxvinernas största fan alla kategorier, vinjournalisten Robert Parker alltmer verkar tappa sin strålglans är det hög tid för überslotten att mobilisera för framtiden.

Att sätta betyg från 1 till 5 på dessa viner ter sig ovanligt obekvämt. Håll till godo med reflektionen som jag hoppas säger mer än ett sifferbetyg.

Pavillon Blanc du Chateau Margaux 2009, 1 814 kronor
Ljusgul. Stor doft! Nyanserad, frisk, fruktig av päron och vita persikor. Smaken är torr, fyllig, komplex och nyanserad. Frukt av gråpäron,päron, vinbär och mogna äpplen. Det finns inslag av mineral och fat. Balanserd. Lång eftersmak.
Betyg: perfekt!

Pavillon Blanc du Chateau Margaux 1993, går ej att beställa
Gul. Utvecklad doft. Torr, fruktig fyllig/medelfyllig. Smak av gulgrön frukt, mogen, rund smörighet, mineral och fat med inslag av nötter och tydlig smak av marsipan.
Betyg: spännande, intressant bra vin som har karaktär av de skitiga fatens vin-egensinniga-stil!

Pavillon Blanc du Rouge Chateau Margaux 2004, 2 495 kronor
Rödblå. Stor, tydlig, mogen doft av läder, rostade fat och mörk frukt. Fyllig, rik och koncentrerad smak. Mörka bär, körsbär med isnlag av plommon, vinbär, fat och tobak. Tydligt drag av kakao och rostade fat. Komplex och stor.
Betyg: Inget mer att önska än att det vore skönt bra att ha en låda hemma! Klassisk stil.

Pavillon Blanc du Rouge Chateau Margaux 2001, 2 495 kronor
Rödblå. Sluten doft. Mörka bär, vinbär med insalg av körsbär. Fyllig smak av mörk fruk, vinbär, stramsyrlig frukt, markerade, som balanserade tanniner och inslag av fat. Trots den kärvstrama stilen upplever jag vinet som tillgängligt.

Chateau Margaux 1999, 5 799 kronor
Blåröd. Stor och komplex doft, rostad och lätt animalisk. Mörk frukt. Fyllig smak, rik och komplex. Nyanserad. Smak av mörk frukt, läder, rostade fat, lätt animalisk och smak av lakrits som viol. Lång eftersmak.
Betyg: elegant, komplex och stor.

Chateau Margaux 1989, 9 648 kronor
Blåröd. Stor, utvecklad doft. Mörk frukt, rostade fat och läder. Fyllig smka,. Mörk frukt, vinbärsstram syra, dito tanniner, rostade fat och kryddor. Lätt tobakston. Ungt, komplext vin.
Betyg: att säga ”ungt” om ett vin med äver 20 års ålder kan tyckas märkligt men denna årgång, vid detta provningstillfälle gav mig just det intrycket. Vinet var kompakt, fortfarande elegant men med mängder av bakomliggande nyanser och kraft för att ”komma ut”. Häftigt!

Vill du veta mer om WineFinder, gå hit. Eller gå direkt till Château Margaux hemsida här.

För den som är intresserad, ta del av WineFinders affärsidé vad gäller Château Margaux här.