Laddar annons
17 Mar, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Trevliga röda med festkänning

Att hoppa upp i prisnivå vad gäller vininköpet är inte default en garant för en "så mycket bättre vinsmak".  Viners kostnad på hyllan har lika många anledningar som det finns vinstil, typ, ursprung, ekonomi och regelverk och glöm inte heller, personlig smak.

Att hålla koll på det ordinarie sortimentets utbud, på Systembolaget, och vinerna som byter årgång  är ett ganska enkelt sätt för en vinskribent att få överblick över den svenska vinstatusen.

Två röda viner i prisläge runt 100 kronor kommer med ny årgång som gör att de tar flera kliv upp i prisvärdhetsgenren. Båda har nyligen börjat slussas ut i butikerna.

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon 2008 (6563), Sydafrika, 94 kronor
Parfymerad dot av vinbär och lätt, gröna toner. Smaken är medelfyllig, stramsyrlig av röd frukt, vinbär, tobak och fat. Lätt rökig i eftersmaken.
Betyg: 4+
Provad: 2011-02-10

Peter Lehman The Barossa Cabernet Sauvignon 2008 (16477), Australien, 124 kronor
Doft av mynat och violpastiller. Medelfyllig, mörk fruktsmak, plommon och moreller, inslag av mogna vinbär, fat, viol och örter. Bra eftersmak.
Betyg: 4+
Provad: 2011-02-10

Båda vinerna ovan gör sig kalasbra till mat. Gärna smakrik, lite finare helgrätter av nötkött eller lamm med mustig mörk sås. Kryddor av lagerblad, vitlök, persilja eller timjan kan också passa bra. Alternativ krydda till vinet från Australien, pepparmynta.