På Grand Hotel i Saltsjöbaden lagar kocken idag mat till det stora Persiska bröllopet. Vi talade om mat, smak och kombinationer. Persisk mat är inte eldig, den är smakrik med fokus på råvaran. Grönsaker, bönor, ris, yoghurt, lamm är några basvaror i det persiska köket. Bästa vinet till maten är smakrikt, fruktigt och mjukt snarare än kärvt, bångstyrigt och tanninstramt.
Persisk mat hos; Arla, Hitta Recept, Matklubben och på Shivas matblogg.
Här är ett recept på Kabab-e Chenjeh
Gör så här
Ingredienser: (4 portioner)
1 kg lammkött
2 mellanstora lökar
1/2 kopp extra jungfru olivolja
1/4 kopp Citronsaft
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
4 små tomater, halverade
Skär lammkött i ca 2.5 cm stora tärningar. Hacka lök i väldigt små bitar. Blanda en marinad av olivolja, citronsaft, salt, peppar, kött och lök. Marinera i ca 5 timmar i kylskåp. Trä upp kött och tomater på grillspett. Pensla med marinaden. Grilla ca 3 minuter på varje sida. Servera varm med vanlig ris eller färskt bröd
Chilenska viner, röda med mörk fruktsmak, lätt krydda och medelstora inslag av tannin kan passa bra. Ett uns sötma fungerar också utmärkt.
Bild: från bloggen Rezarazi.com