Laddar annons
29 Jul, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Varför grenache passar dolma och om Vinbankens månadsbrev

Druvan grenache är perfekt för tillagning av Dolma. Om irakisk, kurdisk eller annat ursprung som från Turkiet spelar mindre roll, det är vinblad i rätten och det som de olika recepten har gemensamt. Och det är bladen det handlar om, dom som är hårdvaluta. I Beekadalen, Libanon, betingar ett kilo grenacheblad fem dollar. Inte konstigt att Château Musars (välkänt vinhus) vinstockar i Beekadalen står utan blad!

Grenacheblad har inga hår varför just den sorten passar extra bra för tillagning av dolma. Nu skyddar sig producenten, Château Musar, med både stängsel och manuell bevakning mot stöld av vinblad. Och visst är det som ödets ironi att just detta händer i ett redan konflikthärjat område. Vill du tillaga dolma finns många recept att hämta hem från nätet och för den som vill veta mer om rätten rekommenderas Wikipedia, se länk nedan.

Imorgon är det dags för Vinbankens månatliga utskick. Vill du också få Vinbankens månadsbrev anmäler du dig under fliken "månadsbrev".  Utskicket innehåller Topp 10-lista nya viner, en tävling och mer. Brevet är kostnadsfritt och enkelt att avregistrera sig i det fall du inte är nöjd och vi använder inta adresser på något annat sätt än för vårt brev. Prova gärna!