Bröd och tomat dyker upp i massor av varianter i Italien. La Cialda är klart min favorit, godast och enklast av alla. Och även om vitt vin fungerar fint passar även det röda vinet väl. Om vinet är rött, njut av ett som i sin stil är kärnigare och friskare.
RECEPT | Cialda - världens godaste och enklaste tomatsallad
Beräkna 2 rejäla skivor dygnsgammalt, vitt bröd per person.
Skär det i stora kuber. Skala (helst utan att först ha skållat) köttiga, välmogna tomater.
Skär i stora bitar. Proportionen skall vara ungefär 1/3 bröd och 2/3 tomat.
Lägg brödet i botten av en serveringsskål, ringla över ganska rikligt med olivolja, extra vergine.
Placera tomaterna på brödet, salta, smula över generöst med oregano och ringla över rejält med olivolja, extra vergine. Rör om försiktigt och låt stå en stund, så att brödet drar åt sig oljan och saften från tomaterna.
Servera ett svalt vitt till. Prova kravmärkta:
Giancarlo Ceci Chardonnay (32151), 72 kr eller mousserande Camille Braun Crémant d’Alsace (72075), 139 kr i beställningssortimentet.