Choklad är så vansinnigt gott och fylld med så många smaker och aromer att man bara dånar, en underbar krydda helt enkelt. Låt er inspireras efter alla hjärtans dag av menyn som Maja Berthas och jag lagade för ett choklad och dryckesgästpel!
Idag är min uppgift att laga till en hyfsat lättlagad och härlig meny med passande viner inför helgen. Jag har valt ett vin som passar väl till maten och förhoppningsvis till alla som inte önskar för mycket tanniner i rödvinet. Förrätten idag är variant på gaspacho med apelsinbakad pilgrimsmussla där jag valt att ugnsbaka grönsakerna för att göra den lite mer vintrig. Trevlig helg, önskar Mattias!
RECEPT | Vintrig ”ugnsbakad” gaspacho med apelsinbakad pilgrimsmussla
1 ½ röd paprika, skuren i bitar
¼ fänkål, skuren i bitar
3 klyftade tomater
½ klyftad gul lök
3 vitlöksklyftor
1 ½ urkärnad röd spansk peppar
2 msk olivolja
2 msk pressad citron
3 dl grönsak- eller kycklingbuljong
Salt
4 pilgrimsmusslor
Finrivet skal av ½ apelsin
1 msk olivolja
Salt
-Värm ugnen till 225 C. Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form och blanda med olivoljan. Ugnsbaka de i 10-15 minuter tills de fått lite färg. Ta ut de och sänk ugnsvärmen till 100 C.
-lägg grönsakerna i en blender eller matberedare och mixa de tillsammans med citron och buljong. Smaka av med salt.
-Vänd pilgrimsmusslorna i olivoljan och apelsinskalet. Lägg de i en ugnsfast form och baka i 10 minuter.
-Servera musslan i gaspachon. Gaspachon är god att servera kall, ljummen eller varm.
RECEPT | Tournedos med bräserad savoykål och bacon samt bakad potatis och dijon- och dragoncreme
2 bakpotatisar
1 dl majonäs
1 tsk citron
1 ½ msk dijonsenap
Salt och hackad dragon
4 tournedos a 180 g
Salt, svartpeppar, olivolja och smör
140 g strimlad bacon
150 g strimlad savoykål (det går också bra med vit eller spetskål)
10 g smör
1 msk vatten
-Värm ugnen till 200 C. Ugnsbaka potatisarna i c:a 1 timme tills de är genommjuka.
-Blanda under tiden ihop cremen. Blanda majonäs med citronjosen, häll i dragon och smaka av med salt.
-salta och peppra tournedosen. Bryn de på hög temperatur i en stekpanna med olivolja och smör. Ugnsbaka de sedan c:a 7 minuter (mittentemperaturen på köttet skall vara 55 C). Ta ut tournedosen och låt den vila på en skärbräda när de är färdiga.
-Fräs under tiden baconet i smöret c:a 1 minut, tillsätt savoykålen och vattnet, låt brässera i c:a 3 minuter.
-Servera tournedosen ovanpå savoykålen tillsammans med en halv bakpotatis och dijon- och dragoncremen.
Kul Extra - Chokladmiddag med Maja Berthas och Mattias Larsson
Färskost av guyavechoklad, rostad paprika, pistage och jordnötter på kumminbrioche
Ayala Brut, Champagne, Frankrike
*
Laxballotine med cacaostekta svartrötter, grapefruktsvinägrett, grön ärtpuré och riven pepparrot
Grüner Veltliner 2005, Weingut Bründlmayer, Österrike
*
Terrin av anklever, bogfläsk och brynt Karl-Johansvamp samt briochekrutong, stekt äpple, pinjenötter och mjölkchokladsås
Moulin Touchais 1989, Coteaux du Layon, Loire, Frankrike
*
Vit choklad- och fänkålsoppa med sauterad fänkål och zucchini samt stekt havskräfta och dillcrostini
Robusto 2006, Rudera, Sydafrika
*
Kryddstekt reninnanlår och gryta med pärlök och jordärtskocka i guanajachokladsås samt potatisterrin
Heitz Cellar Zinfandel 2001, Napa Valley, USA
*
Vit choklad- och getostchiboust med rårörda hjortron, hjortronsorbet, hasselnötmuffin och kolasås
Royal Tokaji 2003, Tokaji 5 Puttonyos, Ungern
*
Manjarichokladcreme med rökt olivolja, rökt flingsalt och krutonger
Talisker 10 years, Single Malt Scotch Whisky
Trevlig provning!
Mattias Larsson, Fredagskocken
Modern Gastronomi