Laddar annons
Meerlust Rubicon till Oxfilé Provencale | Måndagsmatchen
23 Nov, 2015

Meerlust Rubicon till Oxfilé Provencale | Måndagsmatchen

Meerlust Rubicon 2010 är ett rött vin från Sydafrika med god lagringspotential. Vinbanken serverar vinet till den klassiska och festliga rätten Oxfilé Provencale.

Oxfilé Provencale är en härlig rätt som passar perfekt till fest. Den är inte bara lyxig och god, den går också att förbereda i god tid innan. Det är perfekt!

Recept | Oxfilé Provencale

4-6 portioner

800 g oxfilé, 150-200 g per person
smör att steka i
salt och svartpeppar
Drygt 1 kg potatis (per 4-5 portioner)
100 g rumsvarmt smör
3 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl hackad bladpersilja
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Putsa köttet och bryn det runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Sänk värmen och lägg på ett lock eller folie. Efterstek köttet i 10 minuter. Ta sedan upp köttet och låt det vila. Spara stekskyn.

2. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Fördela jämnt på en smord plåt och häll över skyn. Salta och peppra. Stek i ugnen i 30-40 minuter. Ta ut och låt svalna.

3. Gör vitlökssmöret av smöret, vitlöken, persiljan och lite svartpeppar. Skär den kalla filén i 1 centimeters skivor och lägg som tegelpannor över potatisen. Klicka över vitlökssmöret.

4. Så långt kan rätten förberedas. Bred folie över och förvara svalt. Vid servering, ta fram plåten i god tid om du haft den i kyl. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in plåten högt upp i ugnen i 3-5 minuter. Servera direkt med gröna bönor och kanske en rödvinssås.

Vinet

Meerlust Rubicon 2010 (2026), Stellenbosch, Sydafrika, 229 kr

Detta röda vin från Sydafrika görs av producenten Meerlust som funnits i samma familj sedan 1756. Vingården drivs nu av den åttonde generationen Myburgh. Vinet är gjort på 71 procent cabernet sauvignon, 20 procent merlot och 9 procent cabernet franc.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung

Rubicon har precis bytt årgång och trots att vinet är ”oförskämt” ungt är frukt, tanniner, fat och alkohol i balans.

Smaken är fyllig av mörk frukt som plommon, inslag av björnbär och mogna vinbär, skönt strama tanniner och balanserade, knappt märkbara inslag av tobak och fat. Kryddor och smak av mynta är pricken över i. Lång eftersmak. Intressant, välgjort bra vin att servera till fest och goda vänner. Utmärkt vin att spara.
+

Vinöst vetande

Rubicon är en flod i norra Italien och det sägs att Julius Caesar korsade den den 10 januari 49 före Kristus, vilket utlöste ett inbördeskrig i Italien. Detta var Caesar medveten om och han yttrade de berömda orden Alea lacta est, något som översatts till både Tärningen är kastad och Låt spelet börja. Begreppet Att korsa Rubicon har blivit ett uttryck för ta ett nytt steg i livet som inte går att backa tillbaka ifrån.

Nico Myburgh på Meerlust gjorde just detta när han 1980 släppte den första årgången av detta vin med en druvblandning och stil som var typisk för Bordeaux.

Matbild lånad från Arla.

Fler goda tips:
Vad ska man dricka för vin till oxfilé. Kolla här

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons