Biff Rydberg är en klassisk svensk maträtt, uppkallad efter grosshandlare Abraham Rydberg och skapad av köksmästaren på Hotell Rydberg.
Vin till Biff Rydberg, se här, vin till oxfile. Hotell Rydberg låg vid Gustav Adolfs torg i Gamla stan i slutet på 1800-talet. Långt senare kom Tore Wretman, Riche, att förädla receptet på Biff Rydberg till det vi känner idag.
Det finns många sätt att laga Biff Rydberg på, och med all rätt är en lyxigare variant av pytt-i-panna, av oxkött. Att servera senapskräm är riktigt gott och något man gärna gör, som dijonsenap, i Karlstad. Där heter rätten Biff Greta!
RECEPT | Biff Rydberg, 4 portioner
2 gula lökar
cirka 600 g oxfilé
800 g potatis
smör och olja till stekning
salt och peppar
0,5 kruka persilja
4 ägg
några droppar tabascoRydbergs grädde
2 dl vispgrädde
1 msk Coleman's senapspulver
Havsalt
Gör så här
1. Skala och hacka löken. Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem på hushållspapper.
2. Skala potatisen och skär i centimeterstora tärningar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
3. Stek potatisen i smör och olja i stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna. Lägg i en ugnsäker form och låt stå i en 70 grader varm ugn medan du steker resten.
4. Stek lök i smör till mjuk, och lite färg. Lägg bredvid potatisen.
5. Värm en stekpanna ordentligt. Krydda köttet med salt och peppar.Stek köttet i smör tills bitarna är brynta runt om. Lägg upp på ett varmt fat.
6. Hacka persilja och strö över fatet.
Vin till Biff Rydberg - välj ett rött, kraftigare och festligare vin!
Här finns fler RECEPT med vinförslag.
Huvudbild: Svenkt Kött. - här hittar ni deras recept, och många fler.