Laddar annons
9 Mar, 2014

Franken - inte bara silvaner

Det är onekligen en mäktig känsla att stå där, blicka ut över floden och se de respektingivande vinbergen resa sig upp längs vattendraget. Tystnaden och lugnet är påtagligt. Den enda synbara aktiviteten är annars den minimala färja som oavbrutet och i sann sisyfos-anda åker skytteltrafik över floden Main. Ingen bro här som ödelägger utsikten. Inga planer på en sådan heller.



Escherndorfer Lump är något av ett skolboksexempel på ett toppläge i en tysk vinregion. Här finner du närheten till vatten som reflekterar solljuset och de branta vinbergen som reser sig upp längs floden och bildar en slags kittel som konserverar solskenet. Utöver det bidrar en fossilrik kalkstensjord. Eller muschelkalk som tyskarna säger. Det är en blandning av kalksten, gips och dolomit och särskilt silvaner och riesling trivs i jordmånen.

Silvaner har närmast blivit synonymt med Franken och det är väl egentligen inte så märkligt. Druvan stortrivs i såväl Frankens jordmån som klimat. Men kanske det även handlar om den mänskliga faktorn för ingen annanstans har silvaner fått samma uppmärksamhet och respekt som just här.

Escherndorf

Att bli intimt förknippad med en druva kan ha sina fördelar men det innebär samtidigt att det lätt glöms bort andra storheter. Riesling stortrivs i Escherndorfer Lump-läget exempelvis och en som verkligen bevisar detta är Weingut Rainer Sauer. Firmans strålande 2012 Escherndorfer Lump Erste Lage (71895) på just riesling finns nu tillgänglig för beställning på Systembolaget för 216 kr. Fortfarande ett ungt vin men med eleganta toner av mineralitet, stenfrukter och ett stänk av örter och tropisk frukt. Det är gott om syra i vinet, själva ryggraden i bygget, men det balanseras upp av en läcker fruktighet, citrustoner och en lång mineralklingande avslutning. Här finns allt på plats för ett decenniums lagring även om det är lätt att ta till sig redan idag (4).

Från samma läge men av druvor skördade på så kallad Kabinett-nivå finns 2012 Escherndorfer Lump (71666) för 157 kronor. Påminner i stort om föregående vin men är en storlek mindre. Icke desto mindre är det återigen bevis på att riesling inte får förbises i Franken (3).

Iphofen

Skillnaderna inom Frankens olika vinodlande områden är stora. Beger du dig längre österut, mot Iphofen, blir vinerna mer kraftfulla och ett bra bevis på detta är klassiska Juliusspital och deras 2012 Iphöfer Kronsberg riesling (79877) för 159 kronor. Vinbergen blir aningen flackare och gipshalten ökar i jordmånen. Kronsberg, Julius-Echter-Berg och Kalb representerar alla Iphofens mest eftertraktade lägen. Här får du en aning kryddigare stil även om syran leder vägen. Mer gröna äpplen och våta nyregnade stenar och en doft som kanske får dig att tänka Chablis eller Champagne. Även Kronsberg kan lagras flera år (3).

I horisonten, Würzburger Stein

Würzburg

För den som är nyfiken på Franken och hur riesling tar sig uttryck här, kan en 2012 Juliusspital Würzburger Stein Grosses Gewächs (70932) vara värd att investera i. 299 kronor och då får du en stor Riesling med lång utvecklingskurva. Stein-läget är regionens mest kända och 2012:an från Juliusspital är en av de främsta jag provat från dem. Tät, intensiv, rökig mineralitet, stenfrukter och örter. Stram syra och klingande ren frukt. Lång eftersmak. Det här vinet lämnar ingen oberörd (4).

Franken riesling

Ett utmärkt instegsvin till riesling och Franken är Rainer Sauers 2012 Riesling Trocken (71746) för 120 kronor. Mer fruktdriven men som alltid med vinerna från Franken så är det återhållsamt och med ett härligt mineral- och syrabett (3).

Samtliga rekommendationer i artikeln är från den fina 2012-årgången. Öppnar du idag så ge gärna ditt vin en sväng i karaffen. Behållningen blir än större. Servera gärna en Franken riesling till eleganta skaldjursrätter. Pilgrimsmusslor, hastigt stekta, och med en vitvinsgräddig sås, gärna med citrongräs i, gör sig strålande till vinerna.

För en närmre introduktion till Franken och främst silvaner, läs gärna Vinbankens tidigare artikel om regionen. Klicka här.

 

Författare: Niklas Jörgensen