Laddar annons
30 Nov, 2015

Crozes-Hermitage till älginnanlår | Måndagsmatchen

Crozes-Hermitage 2011 från E Guigal är ett kryddigt rött vin från norra Rhône. Ett festligt vin som passar mycket bra till höstens viltgrytor och stekar. Vi matchar med en lyxig rätt på älginnanlår, rödvinssås och len jordärtskockspuré.

Maten

Alla slags mustiga kötträtter passar bra till detta vin. Gärna med viltsmak. Älg passar exempelvis strålande till.

Recept | Älginnanlår med rödvinssås och jordärtskockspuré | 4 portioner

800 g älginnanlår
salt och svartpeppar

Rödvinssås:

1 palsternacka, skalad i bitar
3 morötter, skalade i bitar
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
4 msk viltfond
0,5 msk maizena
75 cl fruktigt rödvin

Jordärtskockpuré:

500 g mjölig potatis, skalad och skuren i bitar
400 jordärtskocka, skalad och i bitar
100 g palsternacka, skalad och i bitar
2 matlagningsgrädde
50 g rumsvarmt smör
salt och vitpeppar

Gör så här:

Sås: Fräs grönsakerna i smör i het kastrull några minuter och slå sedan på rödvin. Tillsätt lagerblad och fond, koka upp och låt sedan såsen sjuda i en timme cirka. Tillsätt maizena om du vill ha tjockare sås. Sila och låt stå.

Älginnanlår: Sätt ugnen på 125 grader. Bryn köttet i en het panna tills den fått färg. Lägg filén i en ugnsform och låt stå till innertemperaturen är 58 grader. Ta då ut köttet och låt det vila minst tio minuter. Skär i fina skivor vid servering.

Purén: Koka grönsakerna cirka 20 minuter tills de är mjuka. Slå av vattnet och lägg i smöret. Mosa runt och mixa sedan snabbt med grädden till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Fler goda tips:

Sugen på att laga älgfärsbiffar.

Vinet

Crozes-Hermitage 2011 (2802), E Guigal, Frankrike, 175 kr

Ett rött vin från norra Rhône och den kände producenten Guigal. Gjort på druvan syrah.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung

Medelfyllig till fylligt, fruktig smak med fruktiga tanniner, bra ungdomlig stramhet, kryddiga noter, smak av örter, läder och viol. Fat. Suveränt köp för personlig och ursprungstypisk smak och som ett elegant middagsvin. Passar fest och finsmakarvänner .
+

Vinöst vetande

Vad är det egentligen för skillnad mellan Crozes Hermitage och Hermitage? Båda är vinappellationer, AOP, i norra Rhônedalen. I norra Rhône kan man utgå från att druvan för röda viner är syrah till skillnad från södra Rhône där syrah bara är en av många olika druvsorter.

Hermitage: Vingårdslägena finns på de syd-väst situerade sluttningarna av berget Hermitage, ner mot staden Tain l'Hermitage (här hittar ni även chokladproducenten Valrhona). Berget är av granit, och sluttningen med sin eftermiddagssol kan delas in i unika lägen. Vinklassificeringen tillåter 15 procent vita druvor i blandningen, av sorterna marsanne och rousanne.

Crozes-Hermitage: Är den största appellationen i norra Rhône med närmaste granne Côte-Rôtie och därefter Hermitage. Vinerna rankas under de två andra i kvalitet. Huvuddruva för röda viner är syrah. Eftersom området är större varierar jordmån och topografi, bland kullar och platt mark, jordmånen skiftar mellan granit och lera.

Här finns en härlig viltgryta