Laddar annons
Earth and Sky | Rött vin till revbensspjäll med recept
7 Dec, 2015

Earth and Sky | Rött vin till revbensspjäll med recept

RÖTT VIN. Earth and Sky är ett rött vin från Grekland som vi i Måndagsmatchen serverar till knaperstekt revbensspjäll med honung och enbär.

Earth and Sky Xinomavro 2013 (73286) BS, Thymiopoulos Vineyards, Makedonien, Naossa, Grekland, 251 kr

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung

Rödblå, transparent färg. Doften är bärig, örtig med fatinslag. Smaken fyllig. Det finns inslag av mogna bär och frukter, en balanserad syra, lätt violton, fat, tydlig mineralton och kryddiga noter.
Här är vinet som ger en ”regelrätt” smakexplosion och man märker nästan fysiskt av att det händer saker i munnen. Det är inte ett vin som andra, det kräver tid och uppskattande reflektion då syran är förhållandevis hög och den örtiga kaxigheten är långt ifrån insmickrande.


 

Vinöst vetande

Vinet är gjort på druvan Xinomavro. Vingårdarna är 37-42 år gamla och har vulkan- och kalkhaltig jord, de ligger på 180-470 meters höjd. Vinet lagras 18 månader på ekfat och filtreras ej när vinet tappas på flaska.

Recept | Revbensspjäll med honung och enbär | 6 portioner

1 kg tunna revben
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 tsk salt per liter vatten
Kryddning:
10 enbär
2 lagerblad
2 msk honung
olivolja

Gör så här:

Koka revbenen med lök, vitlök, salt och lagerblad. Vattnet ska täcka köttet och sjuda i cirka 20 minuter. Ta upp och torka av. Så långt kan du göra dagen innan.

Vid servering: sätt ugnen på 250 grader. Krossa enbär och lagerblad fint. Klappa in kryddorna på köttet. Lägg i en ugnsfast form och ringla honung och olivolja på. Grilla köttet i ugn cirka 10 minuter eller tills det fått fin färg och knaprig yta.

Servera med ett rotfruktsmos och kokt brysselkål.

Fler goda tips:

Det här fylliga röda vinet kan man servera till ”charkisarna”, det vill säga” kallskuret, eller till en risotto med svamp. Här finns recept på svamprisotto.