Laddar annons
Vin till julmat
7 Dec, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till julmat

CHAMPAGNE OCH LAX. Det går utmärkt att dricka vin till julmat, antingen istället för öl och snaps eller som ett komplement. Här kommer några vintips som gör inköpen lättare.

Artikeln är från 2015 och rekommendationerna för kombinationerna håller än MEN viner har bytt årgång, pris eller utgått. Se förslag som inspiration och välj vin och dryck ur: Vinbankens senaste vintips och TOPP 10 listor.

Vin till julmat

Rökt lax

Till den rökta laxen, löjrommen med en klick gräddfil - det kanske till och med serveras ostron på julbordet – blir det gott med champagne eller annat bubbel.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir (7889), Western Cape, Sydafrika, 99 kr
Torrt, medelfylligt bubbel från Sydafrika gjort enligt champagnemetoden. Fruktig smak med pigg citruston. Toppen för sitt pris.

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs (7885) BS, Champagne, Frankrike, 259 kr
Vinet är gjort på enbart chardonnay. Det är smakrikt och fruktigt med bibehållen elegans. Doft av gula äpplen och brödiga toner. Hög syra som matchar det feta i laxen. Beställ nu och beställ en extra och låt ligga till nästa år.

Matjessill med brynt smör

Testa denna enkla och supergoda smaksensation. Det brynta smöret gör hela skillnaden. Hacka lite gräslök på toppen.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve , 2014 (5244) Alsace, Frankrike, 99 kr
Våga och vinn som man säger. En djärv kombination med salt och kryddig sill till ett fruktigt och parfymerat vin. Hur gott kan det vara? Jättegott. Drick även vinet till en bit münsterost och fall i trans. (Vinet har fått full pott i poäng 5 av 5 i senaste ny årg provning. dec-18)

Julskinka och köttbullar

Servera ett fruktigt rött vin antingen gjort på gamay från Beaujolais, eller gjort på pinot noir, men utan för mycket ektoner.

Beaujolais-Villages 2013 (5003), Beaujolais-Villages, Beaujolais, Bourgogne, Frankrike, 79 kr
Pigg och bärig, lite saftig smak. Gifter sig så fint med julskinkan, gärna den varma som serveras dan före dopparedan. Servera vinet lätt kylt.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2013 (5283), Bourgogne, Frankrike, 129 kr
En enkel bourgogne från den kände producenten Louis Jadot. Bärig smak av lingon och hallon med lite kryddigt avslut. Kollegan Anders Röttorp säger att det även fungerar till lutfisk så testa gärna det.

 


Ris à la Malta

Till den krämiga ris à la Maltan med apelsinsallad passar den här flörtiga och fruktiga lilla pärlan perfekt.

Moscato d'Asti Gianni Doglia 2017  (7925), 99 kr
Blommig och druvtypisk doft av muskat. Servera kylt till lätta och fruktiga desserter. Som avslutning på en lång måltid känns det alltid fräscht och uppiggande.

Ostbrickan

Till jul finns det oftast en mögelost av något slag på ostbrickan och till den passar ett portvin. Portvinet passar även bra till choklad och nötter.

Ny kommentar: varför inte prova en fatlagrad rom, rekommenderas starkt. kolla gärna in senaste recensionen, dec-18, av årgångport.

Graham's Six Grapes Reserve Port (8045) Porto, Portugal , 134 kr för 750 ml
Ett enklare portvin av typen Ruby. Fruktig och mycket söt smak. Servera lite under rumstemperatur till ostbrickan.

Churchill's Late Bottled Vintage 2010 (8016) Porto, Portugal , 169 kr för 750 ml. Finns även på halvflaska för 99 kr
Ett trevligt portvin till bra pris av typen Late Bottled Vintage. Söt smak med toner av av torkad frukt och choklad. Nästan ett måste under julhelgen, både till osten och gottebordet eller bara för en stunds kontemplation.

Fler goda tips:

Här på Vinbanken har vi tidigare tipsat om vilket vin som passar till lutfisken, skinkan, gräddosten och fruktsalladen. Alla de vinerna finns fortfarande tillgängliga på Systembolaget. Här hittar du de tidigare tipsen på vin till julmat!

Och massor av god mat att planera till uppesittarkvällen dan före dopparedan.