Laddar annons
Cuvée Madame Rosé | Rosévin till rosa fisksoppa
7 Mar, 2016

Cuvée Madame Rosé | Rosévin till rosa fisksoppa

ROSÉVIN. Cuvée Madame är rosévinet du serverar till rosa fiskoppa. Det är också rosén som tagit konsumenterna med storm. Förra årets stjärnskott lilla Madame, Petite Cuvée får under våren 2016 se sig bländad av familjemedlemmen Cuvée Madame.

Rosévinerna går från klarhet till klarhet. Aldrig tidigare har det varit så populärt att dricka rosé som nu. Tydligt för många konsumenter har blivit de olika rosévinstilar som nu utkristalliserat sig. Vi gör alltså aktiva val mellan lättdruckna mingelpinglande roséer till gruppen rosévin som är perfekta följeslagare till mat. Rosévin finns, precis som amaronevin, i olika tappningar och stilar för skilda tillfällen.

Till den senare gruppen, matvinsrosé, hör vinerna som faktiskt passar både och, när vädret är vackert och temperaturen hög och till mat. För den enda törstsläckande smaken är den som ger ett friskt syrligt grepp med en nypa bitterhet i kulissen, samma drag som smakar så läckert till exempelvis oliver.

Vin till fisksoppa
Cuvée Madame Sélection des Demoiselles 2014 (2203), Côtes de Provence Frankrike, 99 kr

Druvor: 40% grenache 40% cinsault, 10% carignan och 10% syrah
Smaken är bärig med inslag av röda vinbär, smultron, örter och citrus. Lätt, frisk och skön stil med trevlig längd. Avslutningsvis en lätt, anande bitter ton.


Vinbankens motivering

Den friska smaken, lätta helheten och örtiga pitchen är precis så rätt till mat som det kan bli. Passar med sin rödmjuka fruktsmak till tomaterna, för att den friska syran ger balans till soppans gräddiga bas plus att purjon möter örtsmaken i vinet.

Vinöst vetande

Producenten Chateau des Demoiselles skördar druvorna till Cuvée Madame omsorgsfullt för att sedan pressa dem mycket försiktigt. Juicen har en blek rosa färg av en kort maceration (när mörka druvskal får laka ur färg till musten). Rosévinet är alltså vinifierad (tillverkat) med maceration.
Vingården är kvalitetsklassificerad Côtes de Provence AOP, som står för Appellation d'Origine Protégée tidigare AOC, Appellation d'Origine Contrôlée . Lägg till att vingårdarna är certifierade för ”Substainable agriculture” – så kallat hållbart jordbruk som innebär särskilt hänsynstagande vid brukandet av jorden.

Recept | Rosa fisksoppa | 3 personer

1 pkt fryst torsk, 300 g
eller färsk, 3 portionsbitar
1 stor purjo
250 g räkor, med skal
1 msk smör
½ L fiskfond (buljong)
1 dl torrt vin
1 brk krossade tomater (400g)
½ tsk basilika
1 dl vispgrädde
salt
peppar
dill
Gör så här:
Tina fisken så att den går att dela i bitar om du lagar utifrån frusen torsk. Strimla purjolöken och skal räkorna.

Fräs purjolöken i smör, tillsätt buljong, vin och krossade tomater, basilika. Låt sjuda i cirka 5 minuter.

Tillsätt fisken och låt sjuda 5-10 minuter. Vispa grädden hårt och rör ner den i soppan tillsammans med räkorna. Smaka av med salt och peppar. Strö över finhackad dill.

Tips: Servera med vitlöksbröd.