Laddar annons
Fredagsmys | Lättrökt laxtartar med het färskostcrème passar till vitt vin
4 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fredagsmys | Lättrökt laxtartar med het färskostcrème passar till vitt vin

VITT VIN TILL FREDAGSMYS. Det vita vinet Leitz Rüdesheimer Magic Mountain Riesling Trocken 2014 må ha ett långt namn men är väl värt att lägga på minnet. Som fredagsmys, serverat till lättrökt laxtartar med het färskostcrème passar Magick Mountain perfekt. Och det vet vi då kock-Anders står för receptet.

Skynda hem från jobbet och förbered maten som måste stå och dra några timmar och njut sedan framför TV när du sitter skönt i soffan. Vinbanken gillar fredagsmys men då får det gärna vara med stil och finess. Precis som att nästa fredag lika gärna kan vara en rött vin till 'chips-och-dipp' odyssé. Ombyte förnöjer - trevlig helg!

 

Recept |
Lättrökt laxtartar med het färskostcrème | 4 portioner när som förrätt

400 g färsk lax
100 g rökt lax
200 g färskost
1 finhackad röd chili
2 msk riven ingefära
1 lime zest och saft
½ msk fisksås
½ dl hackad koriander
½ dl fint tärnad gurka

Gör så här

Salt och peppar
Tärna laxen fint och blanda.
Ta resten av ingredienserna och blanda, smaka av med salt och peppar, eventuellt mer limesaft för syrans skull.
Låt stå och dra i minst fyra timmar innan servering så att smakerna gifter sig.
Servera gärna med krispig gemsallad och krutonger, garnera med plockad koriander och den fin tärnade gurkan.

 


Vinet till maten

Rüdesheimer Magic Mountain Riesling Trocken 2014 (70626), Weingut Leitz, Rheingau Tyskland, 149 kr

Doften är tydlig av mineral, äpple och frukt som drar åt gult och solmoget. Torr, medelfyllig och frisk smak av äpplen, mogen grapefrukt och citrus. Bra längd.
Omdöme: En än gång är jag bortskämd med 'bra vin', som alltid från denna producent som alltid lyckas sätta smaken där den ska. Riesling är framförallt äpple och grape-så även här.

Direkt till bolaget

Vinöst vetande

Den första årgången av detta vin var 2003 som då kallades det Zauberberg, the magic of the mountain.  Producenten säger att det är en unik Riesling då druvorna växt och skördats på Rüdesheims Berg. På dessa sluttningar finns några av Leitz bästa vingårdslägen som Berg Roseneck, Berg Rottland, Berg Schlossberg och Berg Kaisersteinfels.

Skörden äger rum i mitten av oktober och för att vinet ska få en optimal balans är det viktigt att druvorna från de olika vingårdslägena får vinifieras tillsammans. Det betyder att druvorna blandas direkt när de anländer till vineriet innan druvmusten börjar jäsa och förvandlas till vin. Johannes Leitz, som tidigare fått utmärkelsen winemaker of the year, producerar viner i en elegant stil, med en ren fruktighet och stor fräschör.