Laddar annons
11 Mar, 2016

Vinköplistan #10 | Bästa vinerna i halvflaska och magnumchampagne

VIN I HALVFLASKA. En handfull viner, tappade i småflaskor har tagit sig från beställningssortimentet till en plats i butik. De nya är välkomna i det 'lilla' utbudet som nu breddas med fler högkvalitativa vinval i halvbutelj.

Skillnaden är som natt och dag när det gäller vilka vinerna är som finns i halvbutelj i dag, jämfört till för några år sedan. Det är med andra ord ganska lätt att vara singel om vinet i dag - vilket såklart är positivt.

Tänk bara på att vin i halvflaska ofta kostar mer, jämfört med samma vin i helbutelj och att det ofta (men inte alltid) är mer moget i smaken. Det för att vin i liten flaska utvecklas snabbare.

Kollegan Anders Röttorp är av uppfattningen att man bör köpa vin i helflaska. Du får bättre vin och betalar mindre. Det man kan göra är att hälla över i småbuteljer med skruvkapsyl och sedan spara till nästa drick-tillfälle. Vinet håller sig minst en vecka i kylskåp! Läs krönikan 'hemtappat för bättre och fler vinupplevelser'.

Avslutningsvis rundar vi av veckans vinköplista med en champagne i magnumflaska - för att du är värd det, blink-blink! Visste ni förresten att magnumbuteljen sägs vara den storlek av flaska i vilket vin utvecklas som bäst!

 

Veckans vinköplista #10

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

1. Château Bonnet 2014 (4151), André Lurton, Entre-deux-Mers Frankrike, 54 kr för 375 ml.

Druvor: Sauvignon blanc.
Smak: Härligt frisk, medelfyllig smak av kiwi, krusbär, päron och citrus. Aromatisk. Bra längd.
Omdöme: Här ett stabilt, bra och välgjort vin som funnits sedan länge i liten flaska.

Passar till

Smaken och strukturen passar lätta rätter. Tänker sallader med grönt och skaldjur alt lax, till skaldjur naturell eller lätta fiskrätter. Till ceviche passar vinet - alltid precis som närhelst ett svalkande glas vin ska serveras.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Chablis Premier Cru Beauroy 2011 (7125), J M Brocard, Chablis Frankrike, 99 kr för 375 ml

Druvor: Chardonnay
Doften är tydllig av gul frukt, precis som den medelfylliga smaken innehåller drag av gula äpplen, en touch aprikos, tydliga örtinslag plus smör.

Passar till

Servera till lagrade hårdostar, till rätter av kyckling och kalkon men också vit fisk. Recepten kan innehålla örtkryddor, saffran, champinjoner, kantareller, curry, smör, mandel eller nötter. Tillagningen kan vara ugnsbakad, panerad och stekt. Ostgratinerad hummer är ett annat förslag. Våga ställa till med singelfest!

Vintips – rött vin upp till 90 kr

3. Les Hauts de Granget 2011 (3814), Union de Producteurs de Saint-Émilion, Frankrike, 89 kr för 375 ml.

Druvor:
Smak: Medelfyllig smak av mogna svarta vinbär, mörk frukt med inslag av tobak, örter och fat.Bra längd.
Omdöme: Strålande typisk för sitt ursprung.

Passar till

Det finns ingenting som går upp mot en entrecote med pommes och aioli, alt en god senap. Vissa kombinationer bara är.  Är du vegetarian bör tillagningen ge en mustig smak, prova recept med mörka linser.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

4. Brunello di Montalcino 2010 (71998), Ciacci Piccolomini, Toscana Italien, 159 kr för 375 ml.

Druvor: Sangiovese/brunello.
Smak:  Stram utvecklad medelfyllig smak av körsbär och moreller, en nypa pinje, nypon, fat, örter och röda mogna körsbär avslutar som pricken över i.
Omdöme: Utvecklat, moget vin att dricka nu.

Passar till

Mogna viner är förunderliga matsällskap. De anpassar sig och inte sällan kan man upptäcka att ett vin som detta, vilket är tveklöst 'köttvin', gör sig bra till en fiskrätt.  Välj ett recept av klassiskt snitt, kalv som tillagad för söndagsmiddag med gräddsås?

Champagne i magnumflaska

5. Palmer & Co Vintage Brut 2002 (7867), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 829 kr för 1,5L

Torr, medelfyllig och frisk champagne med smak av gröna och gula äpplen, inslag av nougat, bröd och mineral! Det är utan tvekan unikt att köpa vettig, i detta fall utmärkt bra champagne till ett pris som denna - i magnumflaska och årgångsbetecknad. Lägg till att årgång 2002 rankas högt av vinkännare och internationell press. Årgången har visat på stor lagringsduglighet och från att ha svajat till fördel 2004 är champagne av år 2002 återigen i ledningen. Fortsättning följer men klart är att det är ett ypperligt tillfälle till att köpa årgångsbetecknad champagne, till 'vrak-pris'.

Passar till

Alltid när champagne passar. Lägg till att just denna gör sig bra i kombination till allt från snittar till rätter som västerbottengratinerade fisk-skaldjursqueneller och liknande.
 

Tidigare #vinköplistor
# 5 |  Vin från Nya Zeeland, lagringstips och två boxviner

# 4 | Vin till tacos men också för att lagra
# 3 | Fyra viner under 96 kronor
# 2 | Bra och goda budgetviner

Niklas Jörgensen skrev en ingående artikel om vin i halvflaska, december 2013 ' Halvflaska-när hälften är tillräckligt'.

Huvudbild:  My Travellers Notebook

 
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons