Laddar annons
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey, Bourgogne
30 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey, Bourgogne

Domaine de la Vougeraie har sitt säte i byn Premeaux-Prissey, precis söder om Nuits-Saint-George i Côts de Nuits. Egendomen förfogar över 34 hektar. Arbete och tillverkning är helt ekologiskt sedan 1999 och ambitionen är att snart även nå biodynamisk märkning.

Det senare arbetssättet, biodynamisk odling, praktiseras redan nu för Grand Cru vinerna, Monopols (unika lägen) samt på alla Village 1er cru lägen. Och sedan 2009 är alla vingårdar inom appellation Côte de Nuits biodynamiskt certifierade vilket gör huset till den största, enskilda odlaren med 29 hektar bio-certifierade odlingar.

domaine-vougerai-tillverkar-egna-fat-vinbanken Domaine Vougeraie tillverkar egna fat. Man väljer t o m vilka träd som är lämpliga.

Domaine de la Vougeraie tillverkar precis som Maison Louis Latour egna fat. För den uppgiften har de anställt åtta tunnbindare. För de 40 mediumrostade faten som tillverkas varje år krävs minst fyra träd, varav några kan vara upp till 100 år gamla. Träden väljs mest stor omsorg, inga detaljer lämnas åt slumpen. Intressant fakta är att det bara är trädets första två meter på stammen som duger till att göra ekfat av. Vi kan dock alla vara lugna med att inget går till spillo för allt från träden används, inget går förlorat.

LÄS MER: Cruz Liljegren besökte Domaine de la Vougeraie 2016.

domaine-vougeraie-ekocertifierade-sedan-1999-vinbanken Från kryddträdgården skördas alla örter till de biodynamiska tinkturerna.

I kryddträdgården utanför vinkällaren odlas kryddörter och växter som ingår i den biodynamiska kalenderns mix och som används i vingårdarna. Mixerna kallas 500 och 501 lösningar och ska blandas med varmt vatten, senast två timmar innan man sprayar dem vingården. Exempelvis bidrar nässlor till att jorden blir ”starkare” medan lavendel och citrongräs håller insekter borta.

mme-sylvie-poillot-domaine-vougeraie-vinbanken Mme Sylvie Poillot guidade och höll i provning.

Hos Domaine de la Vougeraie arbetar 20 personer heltid, varav 4 i källaren. Vinkällaren som rymmer över 500 fat är speciell med vindlande gångar och prång, liknande få andra källare vi besökt under vår resa. Vi får veta att de underjordiska gångarna band samman alla hus i byn och att de användes flitigt under krigen.

Under skörden arbetar mer än 100 personer med att plocka druvor, från vingården vidare till transport samt med att ta emot druvorna när de anländer till källaren. Alla röda viner pressas i en vertikalpress, de vita i en korgpress. Med hjälp av gravitation förflyttas sedan musten vidare till fat.

Under 2016 förlorade Domaine de la Vougeraie 60 procent av sin skörd!
vinprovning-domaine-vougeraie-vinbanken

Vinprovning med Domaine de la Vougeraie

Vita viner

Bourgogne Chardonnay ”Terres de Famille” 2016

Rostad doft med generösa fruktiga noter, gulmogen frukt, balanserad och rostad smak. Topptrevlig men ännu ett ungt vin.

Vougeot 1er Cru ”Le Clos Blanc de Vougeot” Monopole 2016

Med en helt enastående aromatisk textur, smak av örter och kryddor som kanel, bra driv och tydlig spänstig frukt samt inslag av rostade fat och en härlig dos frukt klingar smakerna av i en lång eftersmak. Ungt, toppbra vin!

Röda viner

Clos Vougeot Grand Cru 2016

Bärig, lätt drag av hallon. Röd elegant frukt i doften. Smaken är medel/fyllig, balanserad och utsökt fin med en tät struktur, och lång komplex och elegant eftersmak. Ung och ”lätt”.

Övriga viner i provningen
Bourgogne Pinot Noir ”Terres de Famille” 2016
Savigny-Les-Beaune 1er Cru ”Les Marconnets” 2016
Gevrey-Chambertin ”Les Evocelles” 2016
Nuits-Saint-Georges 1er Cru ”Les Damodes” 2016
Charlemange Grand Cru 2016

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien: På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges