Laddar annons
Domaine Ninot i Rully, Bourgogne
1 Sep, 2018

Domaine Ninot i Rully, Bourgogne

Appellation Rully i Côte Chalonnaise är en ursprungsmärkning som väntar på att vinälskarna ska upptäcka området. En tillverkare som gett Vinbanken mersmak är Domaine Ninot.

I Bourgogne verkar tusentals odlare och många producenter som fortfarande väntar på att "upptäckas". En producent vi vill tipsa om är Domaine Ninot vars säte är mitt i den sömniga gråsprängda byn Rully där tiden verkar ha stått stilla. Men ohoj vad fel vi hade i att tro "slumrande", om så bara för en sekund. Lyft blicken och börja res är kanske det bästa tipset av alla om man vill komma till guldkornen bland världens vintillverkare.

Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise

I Bourgogne driver syskonen Flavien och Erelle Ninot den fem hektar stor egendom en Domaine Ninot. Ursprunget är mer exakt Côte Chalonnaise och appellation Rully. Vingården har de ärvt efter sin pappa vars familj har en imponerande historia av specialister, tunnbindare och druvodlare tillbaka till 1300-talet.

Med på grund av fransk arvslagstiftning omfattar den än i dag skickligt brukade vingården Domaine Ninot inte mer än 5 hektar. För att möta efterfrågan på husets viner köper syskonen druvor samt att de har långtidskontrakt på 1 hektar. Sammantaget förfogar Domaine Ninot således över 13 hektar vinodlingar.

Den historiska egendomen Domaine Ninot moderna era började med Flavien och Erelles farfar. Dessvärre dog farfar ung, när syskonens far bara var 14 år. Av den anledningen säger de att deras pappa fick viljan att driva sin arvsdel av vingården vidare. Pappan älskade vingårdarna och ville inget hellre än att någon av hans tre barn skulle ta över.

Överlämnandet skedde det på många sätt historiska vinåret 2003 (mycket varmt och soligt) när han räckte över nyckeln till vinkällaren till en av sina två döttrar. Erelle Ninot hade utbildat sig till oenolog och redan praktiserat utomlands.
erell-ninot-domaine-ninot-rully-cote-chalonnaise-bourgogne-vinbanken

Tio år senare ansluter Erelles bror Flavien företaget. Han är tunnbindare precis som många av familjens släktingar i tidigare generationer. Och sedan 2013 driver Flavien och Erelle Domaine Ninot tillsammans.

Flavian ansvarar för vingårdarna (och faten givetvis!) och Erelle tar hand om de administrativa uppgifterna. Under vinifikationen, när vinerna tillverkas, samarbetar de. Med fem hektar kan man inte försörja två familjer och det är ett av skälen till att de köper in druvor från ytterligare 7 hektar och hyr en 1 hektar. Den andra anledningen är att husets viner är efterfrågade. Sammanlagt tillverkar Domaine Ninot vin från 13 hektar och det är i princip lika delar mellan vitt respektive rött vin. En liten del rosé och ett mousserande vin gör de också – både grymt bra.

FAKTARUTA
Arvskiften, som landegendom, delas proportionerligt i Frankrike och med ett arv kommer en hög beskattning. I realiteten innebär det att många familjeföretag sedan många generationer går till försäljning. Det är helt enkelt för dyrt för arvingarna att ta över och främst gäller det vingårdar i rimlig storlek vilka går att försörja en familj på.

I förlängningen blir vinegendomarna allt mindre till ytan och i Bourgogne visar det sig möjligen som tydligast. Ett exempel om lyfts fram för att tydliggöra sönderdelningen är vingården som är den största med Grand Cru beteckning och som ligger i Côte de Nuits. Clos Vougeot har över 200 landägare.

Det svåraste för en liten odlare är att få avsättning för vinerna, säger Erelle Ninot. Hon berättar att deras viner säljs av vinhandlare och av sommelierer på restaurang i Frankrike. Man tar också emot många besökare på vingården vilka genererar en hel del direktförsäljning. Exporten utgör ungefär 60 procent. Trogna kunder finns i Europa, Australien, Japan och USA och vad gäller England har Domaine Ninot redan (mitt besök var under våren 2018) sett ett dramatiskt tapp i försäljning med Brexit.

Hos Domaine Ninot arbetar två heltid- samt två deltidsanställda förutom syskonparet som poängterar att de är övertygade att ekologisk odling är framtiden i Bourgogne. Deras anställda är av samma åsikt, annat vore inte möjligt menar Erelle. Den yngre generationen är genomgående mer öppen för förändringar i arbetet, både i vingård som vinkällare, konstaterar hon.

Det är stor skillnad på hur våra kunder ser på den ekologiska certifieringen. I USA spelar det ingen roll om vi är certifierade eller inte medan det är mycket viktigt i alla Skandinaviska länder.

Erelle Ninot fortsäter, ”Som de småbarnsföräldrar vi är, både min bor och jag själv, tycker vi att det är mycket viktig hur vi brukar och odlar i vingårdarna. Vi vill ju lämna över land till våra barn i framtiden”. Målsättningen för syskonen är att hela egendomen är eko-certifierad 2020.

Bourgogne är kanske inte ett stort vindistrikt men landskapet skiftar och det finns otroligt många mer precisa ursprungsmärkningar som borrar sig ner på detaljnivå. Läget, läget och läget gäller lika starkt som någonsin tidigare.

Hur tillverkar Domaine Ninot sina viner

Vingårdarna brukas enligt principen ”hållbar odling” och de är nära förestående att få ekologisk certifiering. Det innebär att de redan arbetar ekologiskt. Men det tar tre år för en druvodlare att ställa om odlingarna till eko-krav och under den tiden har de inte rätt till certifieringen.

Två tredjedelar av druvor plockas för hand och man sorterar direkt ute i vingårdarna. Domaine Ninot arbetar bara med mycket vana plockare säger Erelle Ninot. Druvorna transporteras sedan snabbt till vineriet.

Alla handplockade druvor avstjälkas. Musten för de vita vinerna jäser mellan 18-20 grader och för de röda vinerna är temperaturen mellan 30-32 grader, efter fem dagars kyld, för-jäsning. Alla viner jäser naturligt. Undantagsfall finns och i exempelvis knepiga årgång 2011 (druvorna var skadade av hagel) fick man tillsätta kommersiell jäst. Det är viktigt att få igång jäsningen snabbt och utan fördröjning för att säkra vinernas framtida kvalitet

Macerationen för både vita och röda viner (när färg och smak lakas ur skalen) tar ungefär 15 dagar men det kan skita med årgången berättar Erelle Ninot.

Klarning av vinerna sker precis som jäsningen naturligt, direkt i faten med så kallad racking, d v s att vinet flyttas från ett fat till ett annat för att få bort sediment. Men även i klarningsmomentet kan Ninots behöva göra undantag för att rädda vinets kvalitet. Exempelvis uppstod ett sådant problem (som förvisso också är en helt naturlig reaktion som kan inträffa efter jäsningen) med ett rött fat 2016 som utvecklade proteiner. Då använde man bentonit för att klara vinet.

vingardar-rully-domaine-ninot-vinbanken

Vingårdslägen hos Domaine Ninot

Egendomen ligger i appellation Rully (läs mer i kategori-presentationen) och landskapet som ligger förhållandevis högt utgörs av svaga sluttningar från högsta punkt 300 m ö H till i dalen 200 m ö H. Exponeringen är i syd-öst läge.

Jordmånen

Jordmånen skiftar beroende på altituden på vingårdarna och generellt kan man säga att det är mer ler-inblandning ju länge ned vingården befinner sig. Det finns en stor inblandning av kalk överlag.

Sammanfattning Domaine Ninot

För vinälskare spelar möjligen vinproducenters vingårdsarealer inte så stor roll så länge som entusiasten kan konstaterar att vinerna är bra och intressanta. Nu färdas dock goda omdömen med blixtens hastigt och i farans riktning är snabbt eskalerande priser som kommer med ökande efterfrågan i kombination med små volymer.

När det gäller små odlares viner, i takt med att de blir kända är en baksida för konsumenten att vinerna blir allt svårare att få tag på. Men fram till det är en sanning kan vi bara rekommendera Vinbankens läsare att upptäcka Domaine Ninot.

Vinprovning med Domaine Ninot, Rully

Rully Blanc La Chaponnière 2016

Vinet kommer från ett parti som ligger mitt i sluttningen varför jorden är tätare, med mer lera än kalsten. 100 procent fatlagrad, varav 10 procent nya fat.
Vit färg, lätt gröna stick. Doften är nyanserad. Smaken är torr, medel till fyllig, gul- och grönfruktigt nyanserad med en ren, lång eftersmak som drivs på av en mineralnerv. Faten är i perfekt balans.
Betyg: 4

Rully 1er Cru Grésigny 2016

Jordmån av blandning mellan kalk och mineral.
Färgen är gul. Doften fruktig med generöst av rostade fat och smör. Smaken är torr, fyllig av gul trädgårdsfrukt med inslag av mogna, gröna äpplen, lätt bitterhet och en knivsudd mineral. Vinet är sturkturerat, läckert nyanserat med lång eftersmak. Ung!
Betyg: 4+

Rully Rouge La Chaponnière 2016

Druvor är av 80 procent gamla vinstockar.
Rödblå färg. Örtig frisk doft. Medelfyllig, fruktigt röd smak med inslag av bär, kärnigt bett, smak av örter och mineral. Balanserad. Lätt och elegant.
Betyg: 4

Mercury 1 er Cru Marisson 2016

Jordmånen består av lera och mineralbaserad smågrus.
Blåröd, transparent färg. Bärig doft, blå drag av frukt och örter. Medelfyllig smak, bärig, röd- och blå frukt, tydligt örtig och smak av mineral. Strukturerad, ung och med fin längd.
Betyg: 4+

Mercury 1er Cru Les Crêts 2016

Tappad på butelj i januari 2018, provad i april 2018.
Blåröd, genomskinlig. Örtig, lätt jordig (mull-god och ren) doft. Smaken är medel/fyllig, rödfruktig med inslag av bär, stram och örtig med lätt animaliska drag. Ung och tajt. Ett vin för att spara!
Betyg: 4+

Mercurey 1er Cru Les Velleys 2016

100 procent avstjälkad pinot noir, pump over och punch down.
Mörk, rödblå färg. Nyanserad doft, tydlig av röd- och blå frukt. Smaken är fyllig, rödfruktig och nyanserad med spänstigt driv, balanserade inslag av örter och fat och bra längd. Ung. yanserad.
Lagringspotential!
Betyg: 4

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey