Laddar annons
Barolovinvägen - Strada del Barolo e dei grandi vini di Langa
29 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Barolovinvägen - Strada del Barolo e dei grandi vini di Langa

BAROLOVINVÄGEN. Strada del Barolo e dei grandi vini di Langa är vägen som går genom Barolo. Vägen sträcker sig genom region Langa, förbi vingårdar och sevärdheter i det italienska distriktet Piemonte.

Föreningen som står bakom vinvägen grundades 2006 med syfte att väcka turisters och konsumenternas intresse för området Langas viner, maten och för regionens många fritidsmöjligheter.

Idag har Strada del Barolo över 100 medlemmar. De är bland andra vintillverkare, vinkällare och vinbutiker, restauranger och hotell.

Att öka kännedomen om Langa i Piemonte kan för vissa (tänker på vinkännare) tyckas vara överflödig information men faktum är att det fortfarande finns många viner och stilar att upptäcka än de för många väl kända ursprungen Barolo och Barbaresco.

Strada del Barolo e dei grandi vini di Langa har en mycket fin hemsida med många bra tips om sevärdheter, hotell, restauranger, vinkällare och vinbutiker som adresser till vinproducenter.

Sammantaget består Langa av kommunerna Barbaresco och Barolo även av Roero, Monferrato och Alto Piemonte. De vita vinerna från Roero av druvan arneis eller favorita är när det gäller den första av de två, som oupptäckta juveler på vinhimlen. Och hur många känner ursprungen Albugnano eller Vercelli och Novara? Nej just det, tänkte väl det.

De är bland andra inte självklara områden och vi kan fortsätta med viner som vita vinet Erbaluce di Caluso från provinsen Torino som är tillverkad i klassiskt snitt inte desto mindre är ett så gott som okänt vitt vin, i alla fall i Sverige.

Men det alpnära italienska distriktet Piemonte är också känt för sin matkultur, för sina goda ostar många charkuterier och inte minst för sin vita tryffel.

LÄS OM PROVNINGEN PÅ ENOTECA REGIONALE DEL BAROLO

Så när undertecknad gav sig iväg på en fyra dagars resa där min egen utgångspunkt, ”jag är vegetarian”, var mina förhoppningar minst sagt blandade. Varför åka till ett av världens mesta matdistrikt, ett kött-mecka, när man äter vego? Alternativt – varför inte. Förklaringen till ”projektet” tar sats i insikten att merparten av Vinbankens läsare är unga vuxna varför slutsatsen är att de flesta av Vinbankens läsare också väljer att äta vegetariskt.

Och det är också sant att vegetarianer gillar att resa precis lika mycket som de gillar strama nebbioloviner. Häpp! Ja, varför skulle veggies inte göra det. Precis som att ett matälskande distrikt som Piemonte som lockar tiotusentals besökare från hela världen årligen enkelt fixar fram simpel specialkost, det vill säga alternativ till kött. Eller?

Nja. Maten var faktiskt en utmaning på den här korta resan. Och förståelsen på plats för att möta vegetariska alternativ var lika med noll. Precis som att den egna stoltheten över kökets läckerheter var orubblig. Det senare säger jag med eloge, det traditionella köket är utomordentligt läckert i Piemonte. Som besökare är det tråkigt att äta pasta med tomatsås fyra dagar i rad, lunch och middag och jag kan därför konstatera att det fortfarande är en utmaning att vin-resa som vegetarian i Piemonte. Men vid ett tillfälle glimrade det till vid bordet.

På en av resans finaste middagarna fick undertecknad bläckfisk i stället för den rejäla köttsteken som serverades alla andra i sällskapet. Med tillagningen hade bläckfisken fått en knaprig stekyta och i kombination till det mogna (gamla), täta barolovinet blev helheten magisk!

Jag tror att alla, kök, vinskribenter, vinodlare och medlemmar från konsortiet fick en härlig hands-on smak-ögonöppnare just där och då. Så, det fungerar alldeles utmärkt att kombinera maffiga nebbioloviner till många fler rätter än de traditionella mustiga raguerna eller smakrika korvarna, bara tillagning eller tillbehören jackas upp till nebbiolo-kombinations-klass.

Fick också vet att barberaviner, i regel,  passar mycket bra till umami-intensiva rätter som rökt lax. Det har till och med arrangerats en barbera och fiskfestival på Lofoten bara för att lyft fram att de röda, mjukare vinerna passar utmärkt till fisk.

LÄS ÄVEN: Två intressanta vinproducenter i Barbaresco.