Laddar annons
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron
9 Sep, 2018

Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron

BOUZERON. Domaine les Champs de Thémis är en unik tillverkare med stor WOW-faktor som håller till i bynBouzeron, i Côte Challonais, i Bourgogne. Mer garage än så går inte.

Xavier Moissenet drivs av passion och arbetar kompromisslöst. Han älskar aligotédruvan och säger, "så här är läget och vad annat kan jag göra".

Tidigare åklagaren Xavier Moissenet förverkligade sin dröm 2014 när han fick tillfälle att hyra 5,8 hektar odlingar i Bouzy och Mercurey som han räknar till sina hemtrakter. Xavier Moissenet säger att han är lyckligt lottad eftersom han gör vin av gamla vinstockar, varav en del är mycket gamla till och med.

kallare-domaine-les-champs-de-themis-bouzeron-vinbanken Hela produktionen i källaren.

Exempelvis tillverkar han bouzeronvinet Les Corcelles av druvor som vuxit på 84 år gamla stockar i jordar som klassats som fattiga, ”poor soils”. Moissenet talar också hängivet om druvan aligoté och med facit i hand, so far, samt med återblickens översikt och jämförande möjlighet – ja, varför inte. Jag håller med om att Moissenet kan få fram svårslagna aligotéviner.

Odlingarna driver han som ekologiska, men certifiering har han inte. Alla druvor handplockas. Vinifieringen (tillverkningen) sker så naturligt som möjligt med naturlig jäst där vinerna jäser i antingen på ek alternativt cement- eller ståltank. Han jobbar med hela klasar, engelskans ”whole cluster” och pressar efter jäsning och kort vila. Att jäsningsprocessen drar ut på tiden säger sig självt.

Xavier Moissenet berättar att odlingarna av aligoté är i en svagt sluttande nedförsbacke, odlingarna blir färre. Således har han tillsammans med andra vinmakare grundat en förening vars syfte är att bevara och värna aligoté.
vinprovning-domaine-les-champs-de-themis-bouzeron-vinbanken

Vinprovning med Domaine les Champs de Thémis, Bouzeron

Bouzeron Les Clous 2016

Östlig exponering av vingårdsläget.
Ett av de absolut bästa vita vinerna, av 40 år gamla stockar och vinifierad i ståltank. Smaken är torr och fyllig och texturen tät. Inslag av örter och mineral är bara delar av en enastående aromatisk helhet.

La Cadolle 2016

Västlig exponering av vingården som planterades 1947. Över tid har ungefär 50 procent av stockarna föryngrats i vingården. 100 procent vinifierad i ståltank.
Frukten är vit, tät och koncentrerad med en tydlig smak av saltstänkt mineralton och lång eftersmak. Ytterligare ett vin med topp-omdöme!

Les Corecelles 2016

Här är vinet från vingården som planterades 1934 och senare renoverades 1947. Den unika aligotéklonen heter, dorée och är en gammal sort i Bouzeron.
Smaken är fyllig och torr, tydligt krydd-örtig och vit-gul fruktig. Texturen är som på övriga av husets viner, tät med ypperlig ton-klang. Eftersmaken är lång och koncentrerad.

I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.

Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey