Laddar annons
Skellefteå bryggeri äger Kallholmen Levande lager
31 Aug, 2017

Skellefteå bryggeri äger Kallholmen Levande lager

ÖL. När flytten av bryggeriet från Kallholmen i Skelleftehamn gick till större lokaler och bästa cityläge i Skellefteå var det dags för namnbyte. Kallholmen maltbryggeri blev Skellefteå bryggeri. Oavsett yttre förändringar är lageröl med tjeckisk förebild bryggeriets specialitet. Nu som tidigare.

Lager som typ av öl har möjligen gått på tvärsen mot rådande ale-trend ända sedan bryggeriet i Västerbotten startades 2010. Det har dock inte avskräckt grundare Per Lundmark (idag ansvarig för försäljning).

Den 1 september uppfyller Lundmark ett av sina mål när bryggeriets Kallholmen Levande Lager lanseras i merparten av Systembolagets butiker.

Bryggare Joel Lundmark och Per Lundmark, försäljning (de är inte släkt) hälsar besökare välkomna till Skellefteå bryggeri.

Här, på första parkett längs kajen av Skellefte älven och vägg i vägg med stans mest populära krog, ligger det nya bryggeriet. Det förvånar knappast någon att öl leds via en kort pipe-line till restaurang och pub. Till gästernas stora glädje ska tilläggas för färskare öl än så går inte att få.

Joel Lundmark, ansvarig bryggare, har varit med sedan 2012 berättar att han gjorde sin första egna bryggning i april 2015. Batch 720 för att vara exakt (bara nördar minns detaljer som denna).

När Levande Lager nu ska ut i butik över hela landet har Lundmark fått göra vissa justeringar. För att säkra kvaliteten filtreras Levande lager. Öl påverkas negativt av faktorer som tid, värme och skarpt ljus. Men som tidigare, Levande Lager är inte pastöriserad.

Faktaruta

Öl är känsligt. Systembolagsbutikerna är både varma och ljusa. Ölkonnässörer hade gärna sett bolagsbutiker med kylavdelningar liknande dem som finns för mejerivaror i livsmedelsbutiker.

Nytt bryggeri i Skellefteå

Bryggkapaciteten har mer än dubblerats i de nya lokalerna. Ett sprillans nytt bryggverk med kapacitet upp till 2 000 liter är igång, lagringskapaciteten är totalt 42 000 liter och den nya tappningsanläggningen underlättar arbetet.

Jag minns att det bara är fem år sedan då en ny etiketteringsmaskinen precis packades upp. Fram till dess hade ägarna, med familjer, handklistrat etiketter och tappat all öl manuell. Läs tidigare artikel: Kallholmens Maltbryggeri – brygger öl utan filter för den goda smakens skull

Kallholmen blev Skellefteå bryggeri

Skellefteå Bryggeri är inte längre Sveriges nordligast belägna bryggeri men väl bland topp tre. Det nya namnet är inte heller taget av en slump. På samma plats låg tidigare ett bryggeri som hette Skellefteå Ångbryggeri.  Företagets VD är Petter Mikaelsson.

Namnet Kallholmen ska dock vara kvar säger Per Lundmark, "nu som varumärke för Levande Lager".

Kallholmen levande lager

Kallholmen fick en rivstart i närområdet kring Skellefteå när bryggeriet lanserade sin Levande Lager 2010. Då när det begav sig var den svenska ölscenen i en uppåtgående smakstart. Ambitiösa hantverksbryggare över hela landet tillverkade öl av främst ale-typ. Den ale-eran råder än i dag och även Skellefteå bryggeri tillverkar öl som IPA (India Pale Ale).

Ungefär samtidigt som den här ale-bomen drar igång lanserade Kallholmen sin ljusa lager med smakförebild hämtad från tjeckisk lageröl. Levande lager gick mot trenden. Men ryktet gick bland lagerölvänner och snart var Kallholmens Levande Lager känd långt utanför Västerbotten.

Bryggeriteknikalitet

50 procent av tillverkningen hos Skellefteå Bryggeri är lagerölerna Backens lager och Kallholmen Levande lager. I lagerhallen står nu 12 ståltankar om 2-4 kubik vardera. Precis som tidigare sker sker jäsning i öppna kar och bryggning  genom dekoktion. Vattnet är kommunalt och en nöjd Per Lundmark berättar att Skellefteå snart kommer få sitt vatten från en ny täkt.

"Vi har utan tvekan vatten av toppkvalitet, som är mjukt och helt perfekt för att tillverka lager".

Skellefteå Bryggeri använder efter lite experimenterande återigen den tjeckiska och dyrare, malten. ”Den är bättre för oss”, konstaterar Per Lundmark kort. Humlen kommer som tidigare från Tjeckien och USA.

Skellefteå bryggeri om EKO och glutenfri öl

Joel Lundmark säger att vad gäller öl som är glutenfri är frågan ”komplicerad” och allt annat än enkel att svara på. Om man inte helt sonika brygger öl av majs eller ris, är det svårt att göra glutenfri öl. Joel säger också att han inte ser glutenfri öl som ett alternativ.

"Men EKO är intressant och starkt på gång, även hos oss" , säger Per Lundmark.

Skellefteå bryggeri om framtiden

Per Lundmark talar med eftertryck om vikten av att hålla kvalitet och säger att konkurrensen är stentuff med många, begåvade och skickliga bryggerier.

Vi kan inte tumma på hantverket och vi kollar hela tiden av oss själva”.

På frågan om vilka förebilder Skellefteå Bryggeri har får jag till svar att det finns många. Men Nils Oscar och senast, även öl från Jämtlands bryggeri är några bryggerier både Per och Joel uppskattar.

I dagsläget arbetar tre personer heltid på bryggeriet. Skulle gårdsförsäljning av lokaltillverkad öl bli tillåtet skulle fler behöva anställas. Bryggerivisningar är populära redan nu men den delen av verksamheten kan också växa.



Ölprovning direkt från tank

1) Kallholmens lager (bryggd slutet av maj)
Stor doft med härligt krämigt, tätt skum och som smakar gott!
Fruktig, av apelsin med ett lätt grapeinslag och örtig gräsig ton. Smakrik och nyanserad. Balanserad beska. Lång eftersmak.
2) Backens lager
Något sötare, karamellton och skönt lättdrucken och smakrik. God, bra längd.
3) Stout
Mörkbrun. Fruktig, rostad smak. Liten kaffeton, smak av lakrits. Lång, elegant eftersmak. Tips: servera till sill, gott!

Bland de många hundra, driftiga hantverksbryggerier som är i gång i Sverige är det få som tar sina öl in i bolagets fasta sortiment. Anledningen är enkel. Det krävs helt enkelt mer av företaget. De administrativa arbetsuppgifterna ökar precis som att man måste klara av att brygga och leverera större volymer. Alla vill inte ta bryggeriverksamheten till nästa nivå, andra klarar inte kraven.