Laddar annons
23 Sep, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ernst Loosens Rocky Horror Riesling Show

- Välkommen till Rocky Horror Riesling Show, hälsade buspojken Ernst Loosen, när han nyligen gästade Sverige och höll vinprovning på restaurang Gastrologik, eller förväntade ni er att få syrah från Mosel?

Ernst Loosen är alltid underhållande och han hade som vanligt på sig sin tweedkavaj och sina gulbruna byxor. Håret var lite halvlångt och lockigt, det såg ut som om han nyligen lämnat duschen.

Ernst Loosen föddes in i vinbranschen

Ernst Loosen föddes in i vinbranschen. Hans pappa var jurist och drev familjens vingård som en sidosyssla, en vingård som funnits i familjen i mer än 200 år.

När pappan blev svårt sjuk 1986 befann sig Ernst Loosen mitt i en arkeologutbildning. En försäljning av gården diskuterades, men istället blev det Ernst, med en tidigare avslutad utbildning i vinframställning, som drev produktionen vidare. Med några av Moseldalens bästa vingårdslägen hade han bra förutsättningar och dessa har han förvaltat väl.

Inledningsvis genomdrev han en mängd kontroversiella förändringar som bland annat gick ut på ett drastiskt minskat skördeuttag, noggrant urval av druvor, bort med konstgödsel och tillsatt jäst. Han blev som ung och oerfaren ifrågasatt av både bransch och egna anställda, men kämpade på efter sin egen övertygelse. Något som, sett i backspegeln, var helt rätt.

Dr Loosen heter varumärket och därifrån kommer framför allt riesling från grand-cru lägen i Mosel. På senare tid har Ernst Loosen också startat upp samarbeten i USA; Washington State, där han gör Eroica Riesling tillsammans med Chateau Ste. Michelle och Oregon där han tillsammans med Jay Somers (som för övrigt har precis samma frisyr som Ernst!) producerar pinot noir viner i Bourgogne-stil på J. Christopher Winery.

Tuppluren tecken på framgång

- Min pappas familj tyckte om torr riesling och min mammas familj ville ha sötma, så vi gör nu både och, berättade Ernst Loosen och fortsatte:
- Ett tecken på att du är framgångsrik i vinbranschen är att du kan ta liten tupplur på eftermiddagen efter lunch.

Ernst Loosen

Därefter fick vi höra historien om Ernst Loosens farfar.
- Min farfar kunde sex språk och läste sex dagstidningar varje dag. I hans bibliotek fanns det 10000 böcker. Hans dagar såg ungefär ut så här: lunch med farmor då den första vinflaskan öppnades. Därefter en slummer. Klockan fyra på eftermiddagen var det dags att dricka en eller flera flaskor Kabinett i biblioteket. Flaskorna hade inte några etiketter och ofta anslöt hans bror och ett evigt dividerande vidtog om vilken åker som vinet egentligen kom ifrån. Därefter var det middag med mer vin. Han blev 86 år gammal, syran i våra rieslingviner mumifierar, sa Ernst Loosen och såg nöjd ut.

Vinvärldens gossen Ruda, som Anders Röttorp så träffande kallar Ernst Loosen, har utökat Dr Loosens domäner i Mosel från 8 till cirka 25 hektar. Vinerna är utmärkta för sina respektive prisklasser. Det förefaller ha varit helt rätt beslut att lämna arkelogistudierna och ta hand om familjens vingård.

 

Prova Dr Loosens riesling

Dr L Riesling 2012 (7218) 79 kr
Liten doft av gröna äpplen och citrus. Halvtorrt, med smak av gröna äpplen, päron och citrus. Trevlig som apéritif. Toppen till asiastisk mat.

Dr L Riesling Old Vines Kabinett 2012 (5369) 99 kr
Doftar fruktigt av päron och äpplen. Smaken är fruktigt rund och älskvärd med bibehållen syra. Här finns även en ton av persika och honung. Drick som det är eller till fisk, skaldjur och asiatiskt.

Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2012 (74103) 139 kr
Ett snäpp upp i pris som ger utdelning i smak. Doft av aprikos, ananas och citrus. Halvtorr smak av aprikos, gröna äpplen, ananas och mineral. Strålande riesling!

Dr Loosen Beerenauslese 2010 (5364) 109 kr (187 ml)
Doft av aprikos och honung som kommer igen i den söta men friska smaken. Alla ska ha råd att smaka en bra beerenauslese tycker Ernst Loosen och häller på halva halvflaskor. Perfekt för två till en god dessert eller till ost.

Prova annan riesling

...och kanske till och med ordna din egen rieslingprovning!

Riesling från Rheingau, Tyskland
Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2012 (nr 5822) 99 kr
Torr och frisk med smak av päron, mineral, citrus och en liten honungston.

Riesling från Pfalz, Tyskland
A Christmann Riesling 2012 (nr 5882) 125 kr
Torr och frisk med gröna äpplen, citrus och mineral.

Riesling från Österrike
Domaene Gobelsburg Riesling 2012 (nr 4376) 99 kr
Torr och frisk. Blommig med smak av citrus, persika och honung.

Riesling från Nya Zeeland
Saint Clair Riesling 2012 (nr 6456) 99 kr
Torrt med smak av päron, gröna äpplen, citrus och liten honungssötma.