Laddar annons
Excelencia – ett argentinskt vin sprängfullt med smak
24 Feb, 2022

Excelencia – ett argentinskt vin sprängfullt med smak

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken vinerna som lanseras i tillfälligt sortiment på Systembolaget. I samband med lanseringen 25 februari väljer vi att uppmärksamma ett argentinskt vin från den franske stjärnvinmakaren Franҫois Lurton. Vinet är producerat vid Andernas fot och är gjort på bordeauxdruvan cabernet franc.

Argentina är bra mycket mer än bara Lionel Messi, Patagonien och utmärkt kött. Det är även ett land som producerar högkvalitativa viner som allt fler i Sverige får upp ögonen för. Argentinskt vin är på uppgång.

I samband med lanseringen i Systembolagets tillfälliga sortiment 25 februari så kommer vi få stifta bekantskap med vinet ”Excelencia Gran Cuvée” som är gjort på cabernet franc. Vår recensent Christian Stojkovic testar, skriver och recenserar vinerna som lanseras i tillfälligt sortiment, och den här veckan stack det här argentinska vinet ut.

Christian Stojkovics recension:

”Stor välfylld doft med tät och rik frukt av svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär och rökiga fat. Stor, mörk smak med tjära, mörk choklad, tobak och längd. Ett fylligt och koncentrerat vin som är laddat som ett sprängfullt farbror Joakim-kassavalv med smaker. Grillen väntar på detta."
Vinet produceras av ett av vinvärldens allra kändaste namn, nämligen Franҫois Lurton, och druvorna är odlade på 1 100 meters höjd vid Andernas fot. Franҫois Lurton har gjort sig ett namn genom att producera viner i Frankrike, Spanien, Chile och Argentina där han står för viner av oerhört hög kvalitet.

– Han blev kär i det här området när han arbetade som flygande vinmakaren där i början på 1990-talet. Många skakade på huvudet och sa att han aldrig skulle kunna producera bra viner just där med tanke på att det är en semiöken som består av vulkanisk jordmån. Men han såg potentialen i marken, berättar Kajsa Ekman som arbetar på the Wine Agency som importerar vinet till Sverige.

"Ett vin som sticker ut"

Just Excelencia som når Sverige på fredag lanseras i en begränsad upplaga av 6 000 flaskor.

– Det är verkligen ett vin som sticker ut jämfört med många andra argentinska viner. Jag skulle beskriva det som ett lite flörtigt vin där man känner en omedelbar frukt, men som ändå har en härlig friskhet, balans och komplexitet.

Till skillnad från många andra argentinska viner är detta helt gjort på cabernet franc, vilket gör att det får en unik smak och karaktär.

– Han kan sitt franska arv. Han är uppväxt i Bordeaux och eftersom cabernet franc är en bordeauxdruva så föll det sig naturligt att han valde att satsa på bland annat den druvan. Om man dricker vinet så kommer man märka vilken bredd Argentina som vinland faktiskt har.

– Det är inte alltid argentinska viner får den uppmärksamhet de förtjänar. Därför tycker jag det är extra kul att det här vinet uppmärksammas. Det är ett bra vin och visar vad som kan göras i Argentina. Många har kanske fortfarande en bild av att argentinskt vin ska vara väldigt kraftigt. Det finns dock många välgjorda och balanserade viner som överraskar därifrån.

Druvor odlade på 1 100 meters höjd

Vinet är producerat i regionen Mendoza i västra Argentina. Vingården Bodega Piedra Negra ligger 1 100 meter över havet, direkt vid bergskedjan Andernas fot.

– Höjden bidrar till att det blir stor skillnad mellan dag och natt, vilket är viktigt när man befinner sig i en semiöken. Det får inte bli för varmt, druvorna mår nämligen bra när det är kalla nätter. Det gör att man får en fin och långsam mognad i druvorna.

Avslutningsvis menar Kajsa Ekman att det här vinet kommer passa både de som har ett stort vinintresse och de som är nybörjare inom vin.

– Det är ett tillgängligt vin. Den som kan mycket om vin kommer gilla det för kombinationen av frukt, syra och struktur. Det finns en bra balans. Men även de som inte kan så mycket och vill lära sig mer kommer tycka om det tack vare den direkta och generösa frukten, avslutar Kajsa Ekman.

Till vinet på Systembolaget

Alla nyheter och viner i tillfälligt sortiment