Vulkanvinet Tornatore Etna Rosso får veckans största fyndstämpel i samband med lanseringen av vinet i tillfälligt sortiment 4 mars.
Tornatore Etna Rosso
Sicilien har de senaste decennierna gått från att vara en vinregion som för det mesta producerar stora mängder bulkvin till att i dag producera högkvalitativa viner som unisont hyllas. Även om nero d’avola är den mest kända druvan som odlas på medelhavsön så finns det ett antal andra druvor som ger viner som sticker ut. Ett sådant vin är Tornatore Etna Rosso som är gjort på nerello mascalese och nerello capuccio.
I samband med lanseringen av nya viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget 4 mars så utsåg vinrecensenten Christian Stojkovic just Tornatore Etna Rosso till veckans största fynd.
” Trevligt mogen frukt med jordgubbar, hallonlikör, blodapelsin, rosor och te. Lång eftersmak med syrliga körsbär, rökiga mineraler, grillkol, blodgrape och energi. Två snäpp bättre än 2018 som faktiskt också var en höjdare trots svår väderlek.”
Margareta Lundeberg är vd på Handpicked Wines som importerar vinet till Sverige och hon beskriver det som ett elegant vin med egen karaktär.
"Brukat jorden sedan 1865"
– Vi har jobbat tillsammans med familjen Tornatore i ett antal år nu. De har brukat jorden i området sedan 1865 och är välkända för att behärska bergets unika förutsättningar på allra bästa sätt. Druvorna växer på nordsluttningen för att undvika solens starka strålar och den höga höjden ger både svala nätter och en lång växtsäsong som gör underverk för druvorna.
– I folkmun är vulkanen Etna en kvinna – ”La mamma” – vars häftiga temperament de boende på Sicilien beundrar med en blandning av fascination och respekt. Att druvor kan odlas och växa i lavan och askan som täcker vulkanens sluttningar ter sig märkligt. Man brukar jämföra druvan nerello mascalese med viner från Barolo i Italien och Bourgogne från Frankrike. Jag tycker vinerna från Etna och speciellt Tornatores viner är supereleganta med en underbar fräschör och det är inte konstigt att man ibland jämför nerello mascalese med pinot noir från Bourgogne, fortsätter Margareta Lundeberg.
Etna Rosso skördas för hand
Druvorna skördas för hand i små korgar och en noggrann manuell selektering görs när druvorna kommer till vineriet. Stjälken tas bort och man låter därefter druvorna, som är lätt krossade, macerera cirka 10–12 dagar i konformade ekfat. Efter jäsningen låter man druvorna macerera ytterligare några dagar för att få ytterligare struktur, smak och färg. Druvorna pressas därefter i en vertikal press och vinet får mogna i 12 månader på stora gamla ekfat om 25 hektoliter.
Innan buteljeringen får vinet ligga till sig ytterligare i betongtank för att sedan få 3 välbehövliga månader på flaska innan det släpps till försäljning.
-- När vi lanserat det här vinet tidigare år så har det sålt slut inom loppet av några veckor, vilket visar hur populärt det är.
Begränsad upplaga
Fredagen 4 mars lanseras vinet i en begränsad upplaga i tillfälligt sortiment på Systembolaget. En lansering som Margareta Lundeberg ser fram emot.
– Det är ett härligt vin. Många tänker på solmogna viner gjorda på nero d’avola när man pratar om Sicilien. Men det här vinet är unikt och ger en snygg kontrast till många av vinerna från Sicilien. Det är ett elegant vin med tydliga inslag av röda bär, snarare än mörka bär, avslutar Margareta Lundeberg.