Laddar annons
Belguardo Maremma från Toscana – ett exklusivt boxvin
31 Mar, 2022
Uppdaterad:
12 Oct, 2023

Belguardo Maremma från Toscana – ett exklusivt boxvin

På Systembolaget finns det i dag uppemot 300 olika boxviner att välja på. Belguardo Maremma från Toscana är ett av dessa viner, och på kort tid har den röda boxen seglat upp som en favorit bland svenskarna.

Toscana i Italien är hem till några av de absolut mest kända och lyxiga vinerna i världen. I regionen ligger bland annat det världskända Bolgheri, där supertoscanar-vinerna kommer ifrån. I Toscana finns även Vino Nobile di Montepulciano, Chianti och Brunello di Montalcino som hör till några av mer kända appellationerna. Här finns också Belguardo Maremma.

Belguardo Maremma - lyxbox

Det många dock inte känner till är att det inom regionen även produceras otroligt bra boxviner som håller högsta klass. Bland annat i södra Toscana, närmare bestämt i området Maremma, där familjen Mazzei bestämde sig för att köpa vingården Belguardo och börja producera vin på 90-talet.

Sedan 2021 finns vinet från familjen Mazzei på Systembolaget. Även om vinet har en kort historia i Sverige så har det tagits emot väldigt väl, både bland konsumenter och kritiker.

– Vi blev förälskade i den här platsen. Det är romantiskt, det är fullt av biologisk mångfald, det är en plats som kan prestera enastående cabernet sauvignon, säger Giovanni Mazzei som är 25:e generationens vinmakare.

Ny årgång

Nu har en ny årgång av Belguardo Maremma lanserats i Sverige, nämligen årgång 2020. I en ranking som Vinbanken gjort över de bästa röda boxvinerna på Systembolaget 2022 så hamnar just Belguardo Maremma i topp av alla röda boxviner.

Vinet är gjort på en blandning av fyra olika druvsorter; cabarnet suavignon, sangiovese, merlot och den relativt okända alicante-druvan.

Druvorna skördas för hand och varje druvsort vinifieras separat. Sedan lagras vinet på små franska och amerikanska ekfat, för att förstärka kvalitetsnivån ytterligare. Det hela leder till att man får ett smakrikt vin från en av topproducenterna i Toscana.

Belguardo Maremma, Marchesi Mazzei, 2020, (2335) 349:-

Bästa röda boxvinet 2022

Bästa vita boxvinet 2022

Läs mer om rött vin här

Gran Syrah – bland de bästa argentinska vinerna

Maremma I Toscana - uppgraderade regler