Laddar annons
28 Aug, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Exklusivt Sverigebesök: Penfolds omkorkningsklinik

I höst når för första gången Penfolds världsturnerande Re-Corking Clinic Stockholm. Ägare till Penfolds-viner som är 15 år eller äldre får möjlighet att smaka av sin klenod och korka om den tillsammans med Penfolds chefsvinmakare Peter Gago. Titta noga i vinkällaren efter gamla Penfolds viner– det kan vara en lönsam affär.

Penfolds är det enda vinhus som anordnar Re-Corking Clinics på platser runt omkring i världen och den 8 oktober genomförs den första i Sverige, på Operaterassen i Stockholm. Penfolds efterlyser ägare till röda Penfolds-viner som lagrats mer än 15 år för att erbjuda dem att prova av och om vinets kvalitet är god, korka om buteljen.

- Vår Re-Corking Clinic är ett sätt för oss på Penfolds att ge något tillbaka till alla dessa vinentusiaster som tar hand om sina viner och lagrar dem år efter år. Det är också ett sätt att öka värdet på Penfolds viner och visa att det lönar sig att lagra viner – i första hand för smaken men också för den värdeökning det ger, förklarar Peter Gago som är chefsvinmakare för Penfolds viner.

Att korka om ett vin är en teknisk och känslig process som kräver professionell hantering. Under Re-Corking Clinic i Stockholm är Penfolds chefsvinmakare Peter Gago med kollegor på plats samt specialister från auktionshuset Christie’s för att prova vinerna och därefter korka om, värdera och certifiera buteljerna.

- Det är en häftig upplevelse att få smaka av de viner som tidigare vinmakare hos Penfolds så omsorgsfullt skapat. Och ägarna till vinet är alltid spända på kvalitén och få ett smakprov på hur vinet utveklats under den tid som gått. Om vinet inte håller rätt kvalitet rekommenderar vi att man går hem och avnjuter det redan under kvällen och vid omkorkning kan ägaren få vänta upp till 20 till 30 år innan nästa tillfälle ges, säger Peter Gago.

Ett omkorkat vin är ett kvalitetssäkrat vin som har potential att lagras i 20-30 år till, beroende på vilket vin det är. Främst är det Penfolds premiumviner som brukar korkas om såsom ikonvinet Grange och nobelfestdeltagaren RWT Shiraz. Det är viner som lämpar sig för lång lagring och som säljs på internationella vinauktioner.

Om Penfolds Re-Corking Clinic

· Historien: sedan 1991 har Penfolds hållit Re-Corking Clinics på olika ställen i världen. När en Re-Corking Clinic äger rum erbjuder vinhuset en service där de som äger Penfoldsviner, som är 15 år eller äldre, får sina viner bedömda och omkorkade av en vinmakare.

· En varsam process: vinmakaren undersöker varsamt flaskan, öppnar den och provar en liten mängd vin tillsammans med ägaren för att säkerställa kvalitén. Om vinet håller de kvalitetskrav som krävs fyller vinmakaren upp flaskan igen med ett likadant vin men från den senaste utgivna årgången. När det är gjort sätter de, under en syrefri procedur, i en ny kork och förseglar buteljen. Avslutningsvis signerar vinmakaren flaskan.

· Vinet skadas inte av att öppnas: för att vinerna inte ska oxidera eller på annat vis förstöras när det korkas om fylls flaskmynningen så fort det öppnats med ett lager av nitrogen och koldioxid. Dessa doft- och smakfria gaser är tyngre än syre och bildar ett skyddande lager över vinet så att det inte skadas. En liten andel vin hälls ur flaskan för att det ska kunna bedömas, därefter förses flaskan omedelbart med en ny kork.
· Vinet flaskorna fylls på med: de viner som används vid påfyllning av flaskorna är motsvarande vin som finns i flaskan fast från den senaste årgången.
· Antal omkorkade flaskor: över 90 000 flaskor har blivit öppnade, avsmakade, påfyllda och omkorkade.
· Vinets ålder: för att ett vin ska bli inspekterat och omkorkat måste det vara minst 15 år gammalt.
· Bara röda viner: det är bara röda viner som korkas om under dessa tillfällen.
· Ökat värde: ett omkorkat vin ökar ofta i värde, vinets kvalitet kontrolleras, eventuella defekter upptäcks och flaskan försluts med en ny kork. När vinet omkorkats bedömer en expert från Christie’s Auktioner flaskans nya värde och certifierar den. En köpare av vinet är därmed garanterad att vinet är i perfekt skick.
· Om vinet inte hållet måttet: innan vinet öppnas och smakas av rekommenderar vinmakaren vinets ägare att om det inte når upp till de kvalitetskrav som krävs för att vinet ska få en ny kork är det bäst att ta hem det och avnjuta det redan samma kväll.
· Kostnadsfri service att få sitt vin kvalitetstestat och omkorkat är en unik service som Penfolds erbjuder sina kunder världen över – och i år i Sverige. Under en Re-Corking Clinic ger Penfolds allmänna tips om hur man på bästa sätt lagrar vin.