Laddar annons
3 Sep, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Restaurang MatMekka och utställningen Manna på Etnografiska museet

Carola Magnusson är ny krögare på Etnografiska museet i Stockholm. Hennes MatMekka ska utmana restauranggästernas smaklökar med rätter från det traditionella svenska köket blandat med smak från världens alla hörn. Museichef Gunnar Björklund presenterade Carolas MatMekka och utställningen Manna med,
- Vi är glada över att ha Carola Magnusson som krögare på Etnografiska då våra besökare spänner över alla åldrar. Skolbarnen värnar vi lite extra om, just för att de är bland våra trognaste besökare.

Carola, som svenskarna känner som kocken som förändrade skolbarnens matsedel, vill arbeta med ekologiskt och närproducerat i så stor utsträckning som det bara går. Vinerna på vinlistan håller samma höga kvalitet i urvalet och bland annat hittar ni röda Vacqueras Montirius Garrigues på listan, en av Vinbankens Topp Tio rekommendationer i september 2009.

Utställningen Manna ger en viktig inblick i vad och hur mycket som krävs av energi och ekosystemtjänster, bakgrundsleverantörer som exemeplvis insekter, till att producera olika varor. En studie har visat att varje Stockholmare behöver 250 till 300 tennisbanor med natur för att få behovet av  mat, kläder, papper, byggnadsmaterial och rening av avfall tillgodosett.

Carolas leverantörer
Upplandsbondens kött
Sju Gårdar-mejeriprodukter
Alt Grönt Vallentuan-grönsaker, potatis m m
Roslagsägg AB
Saltå kvarn-gryn och spannmål
Labans kvarn-gryn och spannmål
Upplands potatis
Grönsaker:
Franz Brozen, Fårö
Solmarka gård, Vassmolösa
Gårdsbäckens odlingar, Norrköping
Tånga gård, Falkenberg
Widegrens gård, Gotland

Salt och olivolja: Egen import, handplockat från grekika ön Kythira
Vin: Tommy Lind Franska Kvalitetsviner
Kaffe: David Haugaard