Laddar annons
Experternas vintips till julmat
18 Dec, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Experternas vintips till julmat

VIN TILL JULMAT. Vinbanken har vänt sig till de verkliga experterna, det vill säga importörerna, för att få vintips och andra dryckesförslag till julmaten.

Här kommer utvalda importörers bästa och personliga tips speciellt för Vinbankens läsare. Håll till godo och må er alla väl smaka!

 

1. Vad äter du helst på julbordet? 

2. Vad dricker du till detta?

3. Vilket är ditt bästa dryckestips till jul?

 

Per Engström, Vinia

Per Engström på Vinia ute i vingården.

1. Svår fråga då det är mycket som är gott. Ska jag säga en sak så får det bli de hemgjorda revbensspjällen.

2. Jag kommer att dricka Cameleon Malbec som är ett bra ekologiskt allroundvin från Argentina. Det passar till mycket.

3. Drick med måtta och unna dig att dricka något riktigt bra. Själv kommer jag ta ett glas Bandol Bastide Blanche till bra lagrade ostar.

 

Johan Lidby, Johan Lidby Vinhandel

1. Sillen, strömmingen och ansjovisen är viktigast för mig. Och havskräftor om jag lyckats få tag på några sådana.

2. Till havskräftorna gärna vit bourgogne, till exempel les Setilles från Olivier Leflaive. Till sillen blir det en ljus, torr lager.

3. Det är två saker, en god flaska Vintage Port (Fonseca) den 23:e på kvällen när jag sitter och försöker få till rimmen till klapparna. Det är en bra ledsagare under hela kvällen. Det andra är att njuta av ett elegant rött vin till Juldagens för mig traditionella Bressekyckling. Då finns det tid och lugn att ta in vinets alla nyanser och njuta fullt ut.

 

Ann Burgaz, The Wineagency

Ann Burgaz, The Wineagency, ©Photo:Claes Lofgren

1. Hahaha, jag njuter av olika sillar, löjrom och lite lax, sedan brukar jag inte hinna längre…. men hemma hos oss slutade vi med klassiskt julbord redan när jag var barn. Vi äter skaldjur.

2. Till sillen dricker jag en god öl och gärna en liten snaps av klassiskt snitt. Annars gärna en mogen Blanc des Blancs Champagne, det kan jag sippa på hela julafton!

3. Ett härligt rött vin som till exempel Castello Fonterutoli Gran Selezione 2012, en fantastiskt bra årgång, ett underbart vin med mycket smak och djup! Även en trevlig julklapp….

 

 

Margareta Lundeberg, Handpicked Wines

Jag är inte någon jättegillare av julbord som företeelse men något som hör julen till är Engelsk cheddar, valnötter och fikonmarmelad som intas efter julbordet uppkrupen i soffan. Självklart ska det var portvin till. Mitt dryckestips för julen är därför Wine & Soul Tawny 10 years.

 

Anna Spendrup, Springwine

Anna Spendrup, Springwine, skålar in julen.

1. Julbordet är som en stor avsmakningsmeny! Jag gillar verkligen sill och strömming. Jag tycker
väldigt mycket om Jansson gjord med mycket kärlek. Pappa tar verkligen julmaten på allvar och startar förberedelserna av mat låååångt innan jul. Vi har alltifrån sill, strömming, sallater, lax, köttbullar, revbensspjäll, senap, grönkål, julskinka och mycket, mycket mer. Min bror Johan har även som tradition att på juldagen tillaga kalkon som även den är en favorit.

2. Till kalkonen den 25:e dricker dricker jag en bättre Pinot Noir. Vi kommer ha en pottpuri av olika Pinot Noir från olika länder och stilar och prova oss fram vilken som är bäst lämpad till kalkonen. Min personliga favorit genom dessa år har dock blivit Ocio från Cono Sur, Chile, eller Chabolle-Musigny 1er Cru från det franska familjeföretaget Henri de Villamont. Båda vinerna är fylliga med mogen frukt, mjuka tanniner och bra struktur med en lång och elegant eftersmak.

I vår familj dricker vi självklart en hel del öl, och julmust för de små. En och annan nubbe trillar in på ett hörn. Till sill och inlagd strömming finns det i min mening ingen annan dryck som är bättre ämnad för rätten. Mina två favoriter är Mariestads Alkoholfria Julöl, som dessutom är ekologisk, samt Saltörens akvavit.

3. Drick med måtta och njut av det du dricker.

 

Lotta Lidén, Vinunic

1. Sill och lax i alla dess former och sedan älskar jag ostarna.

2. Julöl och kryddad snaps till fisken och sedan en Amarone med lite ålder från Masi till ostarna

3. Före och efter julbordet bubbel! Självklart väljer jag Louis Roederer Brut Premier och Ferrari Brut som precis vunnit guld i årets vinare!

 

Takis Soldatis på Oenoforos bjuder på Lucia glögg.

Takis Soldatis, Oenoforos

1. Jag äter allt på julbordet.

2. Jag dricker gärna Champagne Palmer av alla sorter, Escapades Semillon Sauvignon Blanc, Chateau Palmer, Mauro Primitivo, Chateau Belgrave, Le Serre Nuove Ornellaia och massvis med Lucia Glögg samt Nonino Grappa.

3. Cycliste Côtes Du Rhône Villages.

 

 

 

Anna Andrée Jeppe, Contemporary Wines

Anna Andrée Jeppe, Contemporary Wines, gör egen glögg.

1. Alla julbordets sillsorter.

2. 117 Grythyttan Bohemian Lager

3. Gör egen glögg! Jag gör Perfect Days roséglögg som är lika trevlig varm som kall på is. Serverar gärna rostade cashewnötter och sultanrussin till.

 

 

 

 

Jeanette Noreskog, Janake Winegroup

1. Sill och lax

2. I år blir det Julölen Bagge.

3. Lite bubbel hör ju till, så då blir det Pongrácz.

 

 

 

Läs mer

https://vinbanken.se/2016/12/15/bast-i-test-mousserande-2016/

https://vinbanken.se/2015/10/12/lackra-tilltugg-till-champagne/