Laddar annons
Glöggmingel | Recept på goda tilltugg
8 Dec, 2016

Glöggmingel | Recept på goda tilltugg

GLÖGGMINGEL. I december blir det många glöggmingel och hur ska man kunna variera sig? Vinbankens läsare har bett om tips och recept på enkla tilltugg till glöggminglet. Och så frågade en läsare om glögg kan sparas?

Glöggmingel – med sött recept

Glöggmingel är mysigt och ganska enkelt att ordna. Så vad behövs? Förslagsvis några salta tilltugg – se nedan och fler tips finns via länkarna – ett fruktfat, några goda ostar, pepparkakor och kex. Glögg förstås, och glöm inte en alkoholfri variant. Något sött till kaffet är också trevligt.
ANNONS
[artikel-banner id="62027"]

Cheesecake med pepparkaksbotten - perfekt till glöggmingel!

  • 75 g smör

  • 180 g pepparkakor

  • 1/2 dl socker

  • 3 dl crème fraiche

  • 0,5 g saffran

  • 2 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren. Tillsätt smöret och blanda ihop till en smulig deg.

Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant. Ställ den kallt i kylen minst 30 minuter.

Vispa ihop crème fraiche med socker, saffran och ägg. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken i cirka 20-25 minuter eller tills smeten har stelnat.

Luciatryfflar med fikon och marsipan

  • 200 g fikon

  • 80 g Lucia Chokladglögg (76504, 71 kr i beställningssortimentet)

  • 400 g mandelmassa

  • Till garnering: Choklad och strössel, tex juligt strössel av små silverkulor eller granar

Gör så här:

Blötlägg fikonen i Lucia choklad över natten. Kör fikonen i mixen tills de är mosade ordentligt. Ha i mandelmassan och kör tills det blivit riktigt blandat.

Kavla ut och skär i små fyrkanter om 2x2 cm. Doppa i mörk choklad med en gaffel och lägg sedan på bakplåtspapper. Strö sedan över juligt strössel.

Recept från Chokladfabriken

Glöggtilltugg

Smördegssnurra med kaviar och rostad lök

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut en färdig smördegsrulle, bred på Kalles kaviar eller motsvarande, strö över rostad lök och riven Västerbottensost och rulla ihop. Skär i knappt centimetertjocka skivor och fördela på bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter.

Smördegsrutor med brie och rårörda lingon

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut en färdig smördegsrulle. Dela den i kvadrater, cirka 6x6 cm. Tryck till i mitten på varje fyrkant så att det blir en liten fördjupning där. Lägg en bit brie på varje bit. Grädda i cirka 8 minuter. Låt svalna något och dekorera med en liten klick rårörda lingon, hemrörda eller färdigköpt sylt.

Tunnbrödsknäcke med västerbottensostkräm

  • 4 stora mjuka tunnbröd

  • 1 uppvispat ägg

  • 1 tsk hel kummin

  • 1 tsk flingsalt

  • 2 dl ricottaost

  • 2 dl dl riven västerbottensost

  • finklippt gräs

  • lök

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med ägg, strö över kummin och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills de blivit hårda och fått lite färg. Låt svalna. Rör i ihop fyllningen, mixa den slät med stavmixer om du vill. Precis innan servering klickar du på lite fyllning på varje bit.

Har du koll på årets bästa glögg? Här är Vinbankens topplista 2018.

Hållbarhet på glögg

Kan man spara glögg egentligen? Den där flaskan som blev över förra året, går den att dricka i år? Ja, en sparad glögg blir aldrig farlig att dricka, det är bara smaken som kan försämras.

Ju alkoholstarkare glöggen är, desto längre håller den, vilket innebär att starkvinsglöggen kan sparas i flera år. En vanlig vinglögg håller också minst ett år. Det enda som kan ha hänt är att smakerna inte är lika pigga i den. Lättglöggen slutligen tappar rejält i smak om den sparas längre än några månader.

Med en öppnad flaska gäller samma tänk. Ju starkare glögg, ju längre hållbarhet. Men i och med att sockerhalten är hög i glögg så håller den avsevärt längre än ett vanligt vin som öppnats. Minst ett par veckor för vinglögg och mer för starkvinsglögg.

Får du vitvinsglögg över så testa att servera den som aperitif på sommaren med mycket is i.

https://vinbanken.se/2015/11/23/gloggtilltugg/

https://vinbanken.se/2014/11/17/recept-gloggtilltugg/