Laddar annons
Fabien Demois Chinon 2019 - dagens vintips 22 dec.
22 Dec, 2020

Fabien Demois Chinon 2019 - dagens vintips 22 dec.

Cabernet franc är en blå druva som kan ge vinet en smak av paprika. Finns ofta i vin från Loire eller i röd Bordeauxblandning.

Fabien Demois Chinon 2019. Fabien Demois är vinmakare i femte generationen vinmakare. Egendomen ligger i byn Chézelet, i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire. När det är skörd plockas 95% av alla druvor för hand. Fabien strävar medvetet efter att tillverka fruktiga viner.

Vintips: Fabien Demois Chinon 2019 (2759), 119 kr. EKO.

Ursprunget är Loire i Frankrike.
Druvor: 100% cabernet franc
Medel/fyllig, stramkärv och örtig, tydligt bärig av blåbär och svarta vinbär med behagliga, personliga bladgröna och örtiga inslag. Fin längd.
Betyg: 4

Motivering
Nytt vin i år. Den ofta missförstådda, lätt tjuriga cabernet francdruvan har här fått en fin ambassadör i det ekologiska, fruktiga och tillgängliga (med stil) vinet som kort och gott heter 'Chinon'.

Rött vin som lanserades i mars 2020, som bidrar med ytterligare en annan stil och smak till det stora utbudet hos Systembolaget. När vinet är som detta är chansen stor att vinälskare upptäcker en (för många) ny druva och smak. Det gillar vi!

Passar till
Lamm som gryta, ribs eller långkok. Prova till snabbstekt lamm på mongoliskt vis eller till grillade lammkotletter med honungsglaze och majssalsa. Bra vin till julskinka, se gärna inlägget om 'Vin till Julskinka 2020' av Johan Edström.

Vinbankens vinkalender i samarbete med annonsörer och med Renta-chef cookalong, digital matlagningskurs för dig och dina vänner. Vinerna har Vinbanken valt fritt ur importörers portföljer.