CHAMPAGNE-Laurent-Perrier-2008CHAMPAGNE-Laurent-Perrier-2008-mobil-Vinbanken
vin-till-snabbstekt-lamm-mongoliskt-vinbanken

Vin till snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Favoritmarkera

Höstlamm smakar alldeles extra bra. Nya smaker i enkel tillagning passar med ett rött festligare Riojavin.

Vin till snabbstekt lamm lagat med de smakrika ingredienserna i det mongoliska receptet för wokpanna – är rött, utvecklat med begynnande mognad. Vinet kan, med hjälp av sin ålder, parera alla de smakrika ingredienserna väl.

Sväng runt grönsaker och det möra köttet tillsammans men när köttet är klart, genomstekt, kan du lägga upp det på kanten av woken och fortsätta med sås och grönsaker i botten.

När du ska laga denna rätt behövs en wok, en bra stekspade av metall och plastfolie. Sedan går det undan.

Snabbval

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis, 4 portioner

500g lammrostbiff

Marinad:
1 ½ msk rapsolja
1 ½ msk usukushi soja eller ljus japansk soja
2 ½ msk + 2 ½ msk majsstärkelse
rapsolja till stekning
10g färsk ingefära, finhackad
20g chilibönpasta Toban-djan (kan ersättas med sambal oelek)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk ljus japansk soja
2 ½ msk kycklingbuljong eller vatten
2 msk brun farin
40g purjolök, skuren på diagonalen i 3 cm bitar

Redning:
2 msk majsstärkelse
2 msk kallt vatten
Till servering:
ris och grönsallad

Gör så här
1. Lägg köttet i frysen ca 30 minuter innan du ska laga till den. Skär det halvfrusna köttet i tunna skivor, ca 2 mm tjocklek.

Marinad: Blanda samman rapsolja, soja och 2 ½ msk majsstärkelse i en bunke stor nog att rymma köttet. Tillsätt köttet, blanda väl och täck med plastfolie. Låt köttet marinera 1 timme i kyl.

2. Tillsätt ytterligare 2 ½ msk majsstärkelse till det färdigmarinerade köttet och vänd runt så att stärkelsen täcker köttet.

3. Hetta upp en wok på spisen och tillsätt rapsoljan. Vicka på woken så att oljan täcker wokens yta. När oljan precis börjar ryka, tillsätt köttet i omgångar. Lägg ner köttet försiktigt, det kan stänka upp varm olja. Snabbstek köttet i ca 1 ½ minut, håll hela tiden köttet i rörelse. Sänk sedan värmen något.

4. Luta woken och ta ur det stekta köttet men låt vätskan vara kvar i woken. Tillsätt ingefära och chilibönpasta, fräs i 15 sekunder och rör hela tiden. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 10 sekunder. Tillsätt soja och buljong eller vatten.

5. När vätskan börjar koka, tillsätt farinsockret och rör tills sockret har lösts upp. Sjud vätskan i ca 2 minuter, red av genom att tillsätta redningen lite i taget tills den får en sirapsliknande konsistens.

6. Tillsätt köttet och purjolöken och sjud på medelhög värme tills såsen bara fäster på köttet och inte längre är flytande (ca 30 sekunder).

Serveringstips: med japanskt ris eller jasminris och en grönsallad.

Kock Erik Videgård, för Svenskt Kött. Hemsida med många bra recept och tack för bild!

Vin till snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Faustino I Gran Reserva 2009 (2678)

Faustino Martínez, Rioja Spanien, 189 kr
Druvor: 86% tempranillo, 9% graciano, 5% mazuelo
Fyllig smak, rödmogen frukt som plommon och körsbär, inslag av örter, choklad, torkad aprikos och vanilj.
Omdöme: Örter och läder, vanilj är tillsammans ledtrådar till det mogna, mer utvecklade vinet.
Betyg: 4

Fler recep av lamm, mat och vintips finns här.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lär dig mer om svensk lammuppfödning på svensktkott.se/hostlamm och varför du ska välja svenskt lammkött just på hösten.

Lämna ett svar