Laddar annons
Frisk citronlikör med ursprungsbeteckning
13 Jul, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Frisk citronlikör med ursprungsbeteckning

På Capri och på Sorrentohalvön odlas citronerna som används till likören Limoncello di Capri. Likören med den mjuka smaken av citron är lätt syrlig och mycket frisk. Limoncello är som gjord att njuta av under långa, varma sommarkvällar.

Fräschören understryks än mer då drycken ska serveras kall, gärna med massor av is. Tycker man att smaken är för koncentrerad kan man blanda med soda, tonic water eller med mousserande vin. Att veta varifrån Limoncello di Capri kommer ifrån och hur den tillverkats är lika spännande som viktigt idag när produkter och tjänster handlas snabbt och opersonligt över stora delar av världen. Visst smakar något mycket bättre om man får ta del av produktens bakgrunden, värt att prova om inte annat!

Citron från Amalfikusten

Att åka bil längs Amalfikusten är som att spela tonåringens dataspel med vild och våghalsig bilkörning. Med adrenalitet på topp hinner man dock notera den prunkande grönskan runt den högt belägna staden Ravello. Stora citroner skymtar förbi på väg ner genom de citronträdsbehängda ravinerna, ner mot Medelhavet och staden Amalfi. Att sen runda udden på Sorrentohalvön gör att man börjar andas ut och tänka klart- missa inte att stanna till hos någon av försäljarna som står längs vägen. De har de största citroner ni någonsin sett och de är jättegoda, man kan äta dem direkt på plats.

Citronerna ”Amalfi sfusato” har låg syrahalt och innehåller fina essentiella oljor i skalen. Att citronen är viktig i detta område går inta att ta miste på då det finns mängder av recept på allt från förrätter, varmrätter och desserter samt bakverk där citroner ingår. Likören Limoncello har tillverkats i över hundra år och enligt traditionen har den avnjutits efter middagen. Som en digistif, för att främja matsmältningen. Citronen tillskrivs många goda egenskaper och som viktig för en god hälsa. Bland annat lär den kunna förhindra infektioner, stärka immunförsvaret, lindra stress, lindra rökbegär, stimulerer tillväxt och atletiska prestationer.

Tillverkningen av Limoncello di Capri

Traditionsenligt skördas citronerna för hand varpå de omgående levereras till fabrikerna (stora som mycket små familjeföretag) i stora korgar av kastanjträ. De tvättas och borstas i vatten, varefter de sorteras och distribueras till de olika producenterna, beroende på vad som ska tillverkas. Frukten som ska bli Limoncellolikör skalas försiktigt, det är enbart skalen som ska användas till likören. Ingen del av citronen går till spillo utan alla delar används på något sätt där även bladen noggrant tas om hand. Skalen förs till ståltankar där ren sprit (96,4%) av säd tillsätts. Macerationen, utvinning av smakämnen, sker under 3 till 5 dagar.

Vatten samt sockerlag av hög kvalitet tillsätts, delarna blandas samman vartefter styrkan på likören hamnar på runt 32 % vol. alkohol. Slutligen sker en filtrering. Vid den avslutande filtreringen avskiljs skalen och de essentiella oljorna utvinns ur skalen. Till sist kontrolleras drycken noggrant före buteljeringen. En öppnad flaska Limoncello har en begränsad hållbarhet på ungefär 1 år.

Ursprungsbeteckning

Citronlikören med det fullständiga namnet ”di Capri” är en skyddad geografisk anvisning och en IGP (Indicazione Geografica Protetta). Det är en beteckning som i detta fall betyder att citronerna är av en viss sort, ovala Sorrentocitroner, att de kommer från ett specifikt område, vilket är Capri och från delar av Sorrentohalvön.

Det är inte heller tillåtet att tillsätta några kemiska smakämnen, färgämnen eller andra tillsatser som inte godkänts av IGP. Produktionen och framställningen kan dock ske på en helt annan plats och den skulle exempelvis kunna vara i norra Italien. Det, produktionsplatsens faktiska placering, är skillnaden mellan beteckningarna DOP och IGP. DOP understryker dessutom var produktionen sker.

DOP är således även en garant för produktionsområdet och idag hittar ni beteckningen framförallt på flera italienska olivoljor. Är det vin som klassificerats, heter jämförbar klassificeringen DOC. Den högsta italienska vinklassificeringen är beteckningen DOCG (Garantita), den garanterar dessutom att vinet uppfyller de krav som ställts (b l a ursprung, druvsort, alkoholhalt).

Alla beteckningar, för vin och livsmedel, är ett hjälpmedel för konsumenterna att härleda produkter till deras ursprung och/eller till deras framställningssätt.

Limoncello och dessert

I Italien är det inte ovanligt att avsluta middagen med en kall Limoncellosorbet och lika ljuvligt som gott är att rinlga likören över färska jordgubbar. Till fruktsallader eller söta bärtartletter kan Limoncellosås passa bra men det enklaste och kanske godaste är att bara doppa bären i såsen!

Recept på Limoncellosås

3 ägg
1 ½ dl vaniljsocker
2 dl vispgrädde
4 msk Limoncello di Capri

Gör så här
Vispa ägg och vaniljsocker till en hård toddy. Spara detta i en bunke. Vispa grädden. Häll i likören. Spara detta i en annan bunke. När det är dags för servering vänder man ner den vispade grädden i bunken med toddy och krämen är klar att doppa i.