Laddar annons
Marques de Murrieta i Rioja
15 Jul, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Marques de Murrieta i Rioja

RIOJA. Marques de Murrieta ligger i den södra delen av Rioja Alta och unikt för denna producent är att man äger alla odlingar till vinet som produceras (vad vi vet i dag). Huset lagrar sitt vin på amerikanska ekfat.

Luciano de Murrieta utvandrade från Peru till Spanien under 1800-talet och utbildade sig till vinmakare. Som många andra vinproducenter i Spanien under denna tid, och framförallt i Rioja var det franska distriktet Bordeaux förebild. Att börja lagra vinet som produceras (i Rioja) på ekfat kommer således starkt och då i mitten av 1860-talet sågs ekfatslagring som både nytänk och innovation. Luciano köper sin första vingård, Ygay, 1872 och han börjar tämligen direkt exportera sitt vin.

Dalmau Murrieta

Luciano de Murrieta var så framgångsrik att han så småningom blev adlad till greve, Marques de Murrieta. Markisen hade inga barn men väl en brorson som drev vinproduktionen vidare fram till dess att han beslutar sig för att sälja till greve Creixell, Vicente Cebrian Sagarriga. Det är grevens barn, Dalmau och Cristina, som driver firman sedan 1996 och som numer äger cirka 300 ha i La Rioja Alta.

Kul att veta: Marques de Murrieta äger egendomen Pazo de Barrantes i Rías Baixas D.O där de odlar albariño, grön druva, och gör ett vitt vin med samma namn. Pazo de Barrantes assoccieras först och främst med ägarfamiljen Counts of Creixell.

Fakta: Marques de Murrieta

Belägen: södra La Rioja Alta
Temperatur: distriktet har den generellt sett svalaste temperaturen av de tre sub-regionerna Alta, Alavesa och Baja. Bodega Ygay ligger i La Rioja Altas absoluta södra del och har därför, generellt, lite högre genomsnittsklimat.
Jordmån: röd lera med inslag av mineral
Filosofi: Mån om traditionen samtidigt som viss förnyelse sker.
Speciellt/unikt: Endast egna druvor. Vill ha full kontroll, från vinranka vidare till vineriet och till lagringen i källaren.
Vinmakare: Maria Vargas, årets vinmakare 2017

Marques de Murrietas vinmakare heter Maria Vargas

Sedan 2008 är en kvinnlig vinmakare ytterst ansvarig, Maria Vargas. Hon har arbetat mycket länge på företaget och är långt ifrån en nykomling. Vargas blev korad som ”Winemaker of the Year” av Tim Atkin (välkänd och välrenommerad brittisk vinskribent, recensent och Master of Wine) i dennes Winery Classification 2017, där han även klassade flera av Marques de Murrietas Gran Reservaviner som vita Especial av årgång 1986, röda Dalmau 2012 och Gran Reserva 2010 bland “de bästa” i Rioja med 97 poäng (av 100).

Bild: Maria Vargas, hämtad från producentens hemsida