Laddar annons
Goda viner till höstens spelkvällar
15 Sep, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Goda viner till höstens spelkvällar

Löven faller, marken blir gulorange, sommargarderoben är ett minne blott och plaggen blir allt tjockare. Hösten är snart här och därmed har man möjlighet till mysiga höstkvällar i goda vänners lag.

Man förstår varför hösten är mångas favoritårstid. Alla färger, inslag och nyanser man får uppleva. Kylan som inte tagit över ännu. Sommaren som då och då gör sig påmind. Alla fantastiska råvaror som går att hitta i livsmedelsbutikerna och på torgen. Svampen, skaldjuren och dofterna. Hösten är mysig. Tänk dig att du bjuder över familj, vänner, bekanta för att spela sällskapsspel hemma hos dig, och du plockar fram imponerande, prisvärda och goda viner som passar perfekt på hösten.

Toppköpen bland höstens röda viner

Vad är egentligen ett höstvin? Det är olika från person till person, men enligt mig så handlar det i mångt och mycket om lite kryddigare och mustigare röda viner. Bilden i huvudet är en mysig höstbrasa, spelkvällar runt köksbordet och lite kraftigare röda viner som passar perfekt till både smårätter och lite större rätter.

När det vankas spelkväll och Ticket to Ride, Monopol, När då då, Med andra ord och andra populära sällskapsspel står på bordet så är det alltid trevligt med ett gott rött vin till. Här nedan har vi samlat goda viner som passar fint till höstens spelkvällar.

Goda viner till höstens spelkvällar

ÀN/2, 2020 (70120) 269:-

Du har kanske varit på Mallorca på semester och druckit ett riktigit gott lokalt vin, som du sedan inte minns namnet på när du kommer hem till Sverige. I AN/2 får vi ett vin som är en hyllning till de lokala druvorna från Mallorca, och som dessutom passar alldeles utmärkt på hösten. Här får du en fin kryddighet i form av lite peppar som sedan kompletteras av lite jordgubbar och körsbär. Man får den här lilla vulkaniska mineraliteten i form av rökighet som gör att vinet uppfattas som varmt. Ett fint och elegant vin som kommer imponera på spelkvällen.

Tips på husvin – viner under 150 kronor

Brolio, 2020 (2705) 139:-

Ett vin som länge varit en personlig, och som många i Sverige uppskattar. Man får den där kryddigheten som man i stort sett alltid vill ha i ett Chianti Classico. Du kommer även känna fat i vinet, men det blir inte så där jobbigt att det tar över för mycket. I kombination med detta kommer du även få höstiga inslag som choklad och kanel. Ett vin som i princip är gjort för höstens spelkvällar. Priset är dessutom överkomligt och man förstår varför många väljer det här Chianti-vinet.

Fontanafredda Ebbio, Langhe Nebbiolo, 2021 (22300) 129:-

Det kungliga vinet. Så skulle man kunna beskriva producenten Fontanafreddas samtliga viner med tanke på att det var kung Viktor Emanuel II:s son Emmanuel Guirrieri som valde att grunda Fontanafredda. I det här vinet får vi en stiltypisk Langhe Nebbiolo som bjuder på en fin kryddighet som kompletteras av tydliga toner av körsbär. Till skillnad från ovanstående viner får man är en gnutta mer pomerans, som gör att det passar fint till hösten. Ett prisvärt vin.