Laddar annons
Sveriges bästa gin och tonic 2022 – här är recepten
9 Sep, 2022

Sveriges bästa gin och tonic 2022 – här är recepten

För åttonde året i rad har Schweppes arrangerat tävlingen Sveriges bästa gin och tonic. Årets vinnare är läraren Mårten Noréus med receptet ”Ginga GT” samt bartendern Anton Petersson med sin ”Flower Blus GT”.

Schweppes brukar varje år arrangera tävlingen Sveriges bästa gin och tonic. Då får hemmafixare och bartenders från hela landet skicka in sina bidrag, och en jury väljer sedan ut de mest intressanta, innovativa, spännande och roliga blandningarna av gin och tonic. Den första helgen i september gick så finalen av stapeln på Haymarket by Scandic i centrala Stockholm, och då stod det klart vilken som är Sveriges bästa gin och tonic 2022.

Jury med lång erfarenhet

Juryn bestod av David Kringlund, Anna Spendrup och Peyvand Ahmedi, där samtliga har gedigen erfarenhet från dryckes- och krogbranschen. I ett pressmeddelande skriver Spendrups att finalfältet imponerade stort på juryn.

Till slut var det Mårten Noréus, till vardags lärare, och bartendern Anton Petersson som kammade hem priset. Mårten vann i kategorin hemmamixare med sin ”Ginga GT”.

GT Vinnarduo

– Det känns helt otroligt roligt att vinna! Men denna vinst har jag mina kära föräldrar att tacka för. Pappa som stått i lingonrisen och plockat, och mor Ginga som ordnade lingondrickan. Vi gjorde det tillsammans, och jag kommer att fira med familjen så snart jag är hemma i norr igen! Säger Mårten Noréus, 45 år, lärare från Holmsund, i ett pressmeddelande till Spendrups.

Anton Petersson har lite mer erfarenhet än vad Mårten Noréus har då han jobbar som bartender.

– Det är första gången jag tävlar i att blanda drinkar så därför känns det extra overkligt och kul att jag också tog hem vinsten. Nu blir det till att blanda många fler blommiga drinkar framöver! Säger Anton Petersson, 26 år, bartender på Kalmar Kött och Bar, i ett pressmeddelande.

Här nedan kan du se bilder och recept till Sveriges bästa gin och tonic 2022

Bartendern Anton Peterssons Gin och Tonic ”Flower Blush GT”

GT Vinnare 1

Ingredienser

10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad

Så gör du

Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Lavendelsockerlag

2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel

Så gör du

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

Hemmamixaren Mårten Noréus Gin och Tonic, ”Ginga GT”

GT Vinnare 2

Ingredienser

20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
Äggskum med smak av lingon

Så gör du

Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.
Äggskum med smak av lingon
1 äggvita
1,5cl lingondricka

Så gör du

Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.

Mor Gingas Lingondricka

3kg lingon (6 liter)
2liter vatten
50g vinsyra
3,5hg/liter vatten

Så gör du

Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.

Bästa gin på Systembolaget 2022