Laddar annons
Blossa 22 – här är årets glöggsmak
15 Sep, 2022

Blossa 22 – här är årets glöggsmak

Nu står det klart att Blossa 22 kommer inspireras av den amerikanska staden New Orleans. Det avslöjade Blossa själva på torsdagseftermiddagen.

Ändå sedan början av 2000-talet har Blossa släppt en ny årgångsglögg med en specifik smak. På senare år har fokus legat på olika geografiska platser och städer runtom i världen. Blossa 21 till exempel hade fokus på Valencia och därmed tydlig apelsinkaraktär. Nu står det klart vad Blossa 22 inspirerats av och hur glöggen kommer smaka.

Blossas årgångsglögg brukar vara en av årets stora händelser inom dryckesvärlden. Och på torsdagseftermiddagen presenterade de vilken som blir årets glöggsmak 2022. Blossa 22 kommer inspireras av den amerikanska staden New Orleans, vilket Blossa hintat om i sociala medier.

Årets stora glöggtest 2022 - topplista

Blossa 22 har fokus på drinken Hurricane

På sin hemsida skriver Blossa att ”Årets glögg är en hyllning till stadens nyansrika smältdegel av smaker, särskilt kring området French Quarter och stadens mest ikoniska drink Hurricane.”

Att glöggen skulle inspireras av en drink har inte varit en hemlighet från Blossas sida, men att det blev just Hurricane lär komma som en överraskning för många då det inte är någon vidare känd drink i Sverige. I glöggen blandas rom, passionsfrukt, lime, jordgubb, blåbär och chili ihop med klassiska glöggkryddor.

Åsa Orsvärn, som är Chief Blender för Blossa, säger följande i en kommentar på Blossas egna hemsida.

– I New Orleans finns en intressant blandning av influenser som vi fört samman i Blossa 22. Med Hurricane som huvudinspiration har vi smaksatt glöggen med rom, lime och även tagit fram vår egen version av fassionola, med passionsfrukt, jordgubbe och blåbär. Inspirerade av matkulturen har vi dessutom tillsatt extrakt av chili och rökt paprika. Det blir en fin samklang med de klassiska glöggkryddorna, varav flera ofta hittas i maten som serveras i New Orleans.

Ett samlarobjekt

Själva flaskan, som blivit lite av ett samlarobjekt, kommer ha en tydlig inspiration av New Orleans musikaliska identitet. På flaskan kommer det synas instrument musikaliska symboler men även alligatorer som anspelar på förekomsten av djuret i delstaten Louisana och dess träskmarker. Flaskan kommer vara mörkröd i färgen.

Årets glöggsmak kommer kunna beställas från Systembolagets beställningssortiment med artikelnumret 57745-01. Redan nu kan du dock läsa ett längre reportage med Åsa Orsvärn där hon listar sina favoritsmaker genom åren.

Serveringstips för glöggen från Chief Blender Åsa:

– Servera Blossa 22 som drinken Hurricane – läskande kall i ett större glas med mycket is, dekorerat med en apelsinskiva.

– Blossa 22 går även bra att värma, gärna då serverad i en större kopp toppad med russin.

– Gör en smakrik dessert med Blossa 22! Marinera russin genom att låta dem ligga i en skål med Blossa 22 över natten. Blanda sedan russinen med vaniljglass vid servering och toppa med hackade mandlar.

Blossa 22, New Orleans, 2022 (57745) 125:-

En glögg som man direkt kopplar till julen. Ska förslagsvis drickas kall, vilket man förstår när man känner den i doften. En angenäm sötma och tydliga toner av kanel, bär, apelsin infinner sig direkt i munnen. Det påminner lite om ett sött vin, eller om det dessertvin, utan att för den delen inkräkta på det området. I slutet kommer syran och det hela avslutas med en fin hetta som faktiskt håller i sig längre än vad man tror. Många kommer kanske vara rädda för just chilin som leder till hettan, men i det här fallet så lyfter hela glöggupplevelsen tack vare den. Köp en del flaskor och ställ undan några så att du har den här glöggen ett bra tag.

Källa: Blossa.com

Åsa Orsvärn är hjärnan bakom Blossa glöggsuccé