Husvin

Tips på bra husvin – här är topplistan under 150 kronor

Favoritmarkera

Att välja ett husvin är inte alltid det enklaste. Därför har vi tagit fram en lista på ett antal viner som passar utmärkt som husviner och som inte kostar mer än 150 kronor.

Vad är egentligen ett bra husvin? Man kan säga att det är ett vin som man alltid kan vända sig till och veta vad man får ut av det. Det är ett vin som man alltid kan plocka fram och som man med stolthet presenterar som sitt husvin. Det är med andra ord ett vin som alltid finns där när man blir sugen på ett glas. Vid finare tillfällen plockar man kanske fram ett finare vin som man har sparat till just det tillfället. Ett husvin är motsatsen till det. Det är ett vin som man alltid kan plocka fram, oavsett hur pretentiöst tillfället är.

När man ska välja husvin så är det viktigt att man utgår ifrån vad man själv tycker om och föredrar. Alla har olika tycke och smak, därför är det viktigt att du utgår från dig själv. Om du vill ha ett fruktigt vin så ska du såklart välja det. Vill du ha ett blommigt vin så ska du satsa på det.

Vi har gjort vårt bästa för att underlätta valet av husvin. Här nedan kan du se en lista på ett antal viner, både röda, vita och mousserande som vi vet skulle passa utmärkt som husviner.

Rött husvin

Brolio Chianti Classico, 2019, (2705) 135:-

Ett vin som man kan vända sig till i alla lägen. Likt många andra viner från Chianti så finns det tydliga kryddiga inslag. Man känner även av inslag av röd frukt, lite plommon och en gnutta sötma med vaniljtoner. Allt detta kombineras till ett vin som man känner sig trygg med och som man vet vad man får ut av.

Meinklang Pinot Noir, 2020, (75093) 129:-

Här har vi ett vin som är betydligt bärigare än vad det ovanstående chianti-vinet är. Tydliga inslag av körsbär och örter som tillsammans skapar en härlig mjukhet i vinet. Det passar utmärkt som sällskapsvin men även till rätter av ljust kött. Om man någon gång står där vid hyllan och tvekar på vad man ska dricka i kväll så är Meinklangs pinot noir ett säkert val.

Vitt

Domäne Wachau Riesling Selection, 2020, (4318) 115:-

Vi möts av ett fruktigt och friskt österrikiskt riesling där man möts av inslag av lime och päron. Ett vin som inte är så värst komplext utan som snarare ger en ett leende på läpparna för att det har väldigt många olika fruktiga inslag. Återigen ett vin som man vet vad man får ut av. Du kan hälla upp ett glas efter jobbet eller varför inte till fredagsmyset inför helgen.

Patriarche Bourgogne Chardonnay, 2020, (71159) 119:-

Likt det österrikiska vinet har det här också en del fruktiga inslag, även om detta är betydligt fylligare i smaken. I mitt tycke ska ett vitt husvin inte vara allt för komplext och svårhanterat, utan det ska vara smaker man känner igen sig i och som man känner sig trygg med. Det här vinet ger just det med sina inslag av persika och apelsin.

Mousserande

Louis Bouillot Cremant de Bourgogne, (7688) 129:-

Ett mousserande husvin? Japp, du läste rätt. Varför skulle man inte kunna ha även mousserande husviner om man ha det med röda och vita. Ett cremant passar utmärkt som husvin med sin friska smak och inslag av persika. Ett alternativ som man alltid kan vända sig till om man plötsligt blir sugen på ett glas mousserande men inte vill öppna den fina champagneflaskan.

Mionetto Prosecco, (7749) 89:-

Jag vet, det är inte det roligaste valet när man ska välja mousserande vin. Men om man som kontrast till ovanstående cremant vill ha något aningen sötare och fruktigare mousserande som husvin, så passar Mionettos klassiska prosecco alldeles utmärkt. Det är en klassiker i hyllorna och många använder det för att göra drinkar, men det fyller även en funktion som mousserande husvin med sin fruktighet och inslag av päron.

Läs mer: Kolla in våra andra topplistor 

Lämna ett svar