Laddar annons
1 May, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Grönt majande och rättvisa i glaset

Den första maj är i Sverige känt för två aktiviteter - majande i det gröna och demonstrationer för social rättvisa. Det ger oss en lysande möjlighet att uppmärksamma ett antal ekologiska och rättvisemärkta produkter på Systembolagets hyllor som räcker dagen igenom.

Demonstrationer och alkohol passar inte ihop. Börja därför första maj med ett alkoholfritt alternativ. 1. Jus de Pomme Artisanale (99202) 39 kr är ekologisk äppelmust från Frankrike - gott och läskande utan överdriven sötma.

Den som istället väljer att ta med sig picknickkorgen ut i det gröna kan njuta av en “grön” rosé i majsolen. 2. Montirius Vacqueyras Perle de Rose (nr 90302) 139 kr från södra Rhonedalen är ekologisk och vinös rosé.

När det sedan är dags för middag kan ni fira in våren med en ekologisk champagne och samtidigt stödja en liten familjeproducent med stor känsla för sitt hantverk. 3. Tarlant Brut Zero (88000) 264 kr är stram och uppfriskande helt utan sockertillsats. Den ligger i beställningssortimentet. Vill du istället plocka direkt från hyllorna är den vinösa Françoise Bedel Origin'Elle Extra Brut (nr 7874) 319 kr ett utmärkt alternativ som dock mår bra av några tilltugg. Ett mer budgetvänligt ekologiskt bubbel kommer från Limoux i södra Frankrike och produceras enligt champagnemetoden med en andra jäsning på flaska. 4. Delmas Crémant de Limoux Cuvée de Passion Brut (nr 7694) 119 kr. Det är förvisso chardonnay och chenin blanc i vinet men stilen blir unik av den ovanliga druvan mauzac.

För en närodlad, ekologisk middag med vårprimörer och en välmående, frigående kyckling passar ett rent och fräscht naturvin. Naturvinstrenden kommer i mångt och mycket ur en önskan av att åter vara närmre vår jord och ta ett steg tillbaka från den industrialisering som har skett i vinbranschen de senaste decennierna. Visst passar det bra en dag där vi fokuserar på att uppskatta naturens skönhet? 5. Brocard Chablis Vin Nature, (91146) 169 kr är ett naturvin utan det minsta problem med den “skitighet” som vissa naturviner tyvärr dras med. Istället erbjuder den en fin krämighet och fyllig, mineralrik äppelfruktighet.

I Sydafrika finns det fortfarande en hel del problem med förhållanden för vingårdsarbetare, och ojämnlikheter efter apartheidsystemet är långt ifrån lösta. Mycket arbete sker för att rätta till förhållandena, men för att dricka med gott samvete redan idag kan vi föreslå ett av bolagets rättvisemärkta viner. 6. Nederburg Manor House 2010, (2012) 109 kr är ett riktigt kraftpaket i nya-världenstil: mycket frukt, hög alkohol och värme som tinar den nordbo som får för sig att kvällen ska spenderas vid grillen.

Behovet av rättvisemärkning är inte lika stort i Europa. Bernard Duseigneur ville hitta ett sätt att rädda de lokala bönderna och startade vinet Mas Louise. Han köper in druvor från små bönder som jobbar ekologiskt. Lite mer elegans men fortfarande ett varmt vin till grillen. 7. Domaine Duseigneur, Mas Louise, (6470) 89 kr på lika delar Grenache och Syrah. Är det istället röd elegans du är ute efter finns 8. Vougeot Premier Cru Les Cras (nr 99037) 459 kr - något saftigare i pris men ett helt underbart lätt, elegant och komplext bourgognevin, på pinot noir som sig bör.

Av: Erica Landin

Trött på vin? Öl är även det en jordbuksprodukt och i bästa fall ett hantverk. Ekologisk öl bryggs på ekologiskt malt och humle. Det brittiska mikrobryggeriet Brew Dog är experter på detta, och utgör ett bevis bland många på att det ekologiska intresset finns bland punkare likväl som skogsmullar. Alla är lika mycket värda. 9. Öl - BrewDog Trashy Blonde Ale, (11581) 16,90 kr.

Ingen riktig svensk vårmiddag är väl komplett utan en snaps. Även de går att få helt ekologiska och i det här fallet närbrända. 10. Snälleröds Ekologiska Snapsar, 5x150 ml, (184) 124 kr

Skål!