Laddar annons
27 Apr, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Fredagskocken Mattias lagar middag som går i rosa

Med sommaren, nåja vår i alla fall, på intågande kan jag inte längre låta bli att fylla mitt glas med härligt, lätt och fruktigt rosévin för att i nästa ögonblick kasta mig över grillen.

Så här kommer en härlig rosémeny att laga på grillen. Förrätten är idag mer som ett förrättssnacks som du enkelt intar under tiden grillen blir varm. Med ett glas rosé i ena handen och en bit kryddig quesadilla i andra handen kan det inte bli annat än härligt, gott! Njut av den svenska våren, hälsar Mattias.

Quesadilla med salami, cheddarost och grön chili

200 g cheddarost
2 gröna chili
2 msk finhackad gräslök
4 tortillabröd
10 skivor salami
olivolja

Riv osten, kärna ur och finhacka chilin. Lägg ut 2 tortilla bröd, Blanda ost chili och gräslök och fördela hälften av ostblandningen på de 2 bröden. Placera ut salamiskivorna på bröden och strö över resterande ostblandning. Lägg de 2 återstående bröden som ett lock ovanpå.

Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn quesadillan till fin färg i olivolja, ca 1-2 minuter på varje sida alternativt värm grillen till hög temperatur, pensla båda sidorna på quesadillan och grilla den till fin färg.

Grillad vitlöksmarinerad hälleflundra samt grillad lök och färskpotatis med kapris, basilika, anis och manchego-ost

4 bitar odlad hälleflundrafilé a 160 g
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
salt och svartpeppar

1 rödlök
20 små kokta färskpotatisar
50 g kapris
1 tsk anisfrö
1 msk finhackad basilika
3 msk olivolja
50 g manchego-ost

4 citronhalvor

Finhacka vitlöken och blanda med oljan. Lägg hälleflundran i en plastpåse tillsammans med vitlöksoljan och låt det marinera i minst 15 minuter.

Skala och skär rödlöken i fina klyftor, varva löken och potatisarna på 4 grillspett. Hacka kaprisen och anisfröt lätt och blanda upp med basilikan och oljan.

Värm grillen till högsta möjliga temperatur. Grilla hälleflundran till fin färg (tiden är omöjlig att säga då hälleflundrabitarna kan vara helt olika i tjocklek samt den exakta temperaturen på grillen är svår att ange) och att kärntemperaturen är 45 C.

Grilla samtidigt potatisarna till fin färg och grilla citronerna på snittytan till fin färg.
Lägg upp hälleflundran, potatisspetten och citronen på 4 tallrikar. Fördela kaprisoljan över potatisen och hyvla över osten.

Mattia Larsson, Modern Gastronomi