Laddar annons
Guinness lanserar Nitro IPA i Systembolagets beställningssortiment
2 Oct, 2018

Guinness lanserar Nitro IPA i Systembolagets beställningssortiment

ÖL. Lite vid sidan av alla septembernyheter i Systembolagets ordinarie öl-sortiment, har något som är en sensation för de flesta smugit sig in i beställningssortimentet. Nämligen Nitro IPA från det irländska storbryggeriet Guinness.

Varför? Tja, alla som hör namnet Guinness och inte omedelbart tänker ”kolsvart stout och inget annat”, räck upp en hand!

Nä, kunde väl tro det …

Men även i den mest konservativa av världar kan man skönja ett visst mått av progressivitet.

Eller snarare marknadsanpassning.

– Sure, det var av kommersiella skäl vi började brygga Nitro IPA, berättade bryggmästaren Luis Ortega, när vi träffade honom på det anrika bryggeriet i Dublin.
– Hela ölvärlden skulle plötsligt dricka IPA, så vi beslöt oss för att hänga på.

Så föddes Nitro IPA, en klart ljusare (utan att fördenskull vara ljus) ale än Guinness klassiska stout.

Det tog tre år av svagt ökande pubförsäljning innan den nya produkten hittade till Systembolaget. Men från september finns den i Systemets beställningssortiment. Otvivelaktigt en Guinness, ty Nitro-burken innehåller samma typ av kvävgaspatron som originalet, vilken skapar såväl den typiska grädden på toppen, som kolsyreraset ner i glaset vid upphällningen.

luis-ortega-guiness-ol-vinbanken Lyckad Import. Luis Ortega kom till Irland från Spanien med en kemiingenjörsexamen men inget jobb. Han skickade in sin CV och antogs som lärling av Guinness. I dag kan han titulera sig bryggmästare på ett av världens största bryggerier.

Ljusare tider för Irlands stolthet Guinness

Guinness har för övrigt elva olika varumärken på fat och flaska numera och fler är på gång. I dag finns hela ölskalan från ljusa, lätta brygder i spansk stil (bryggmästare Ortega immigrerade från Spanien som arbetslös ingenjör för 14 år sedan) till alkoholtunga, mättande ales och stouts.

Alltihop skapas i Luis Ortegas egen verkstad, experimentbryggeriet ”The Open Gate Brewery”, i samma gamla trånga kvarter – St. James’s Gate – där Guinness har sitt ursprung och verkar än i dag.

Jag fick tillfälle att prova alla elva sorterna med Luis Ortega och kan konstatera att bryggmästaren inte behöver skämmas över något. När utveckling och innovation nått ända in i Guinness kolsvarta hjärta finns plötsligt något för alla – även för den som påstår sig avsky Guinness.

Men förmodligen är Luis Ortega trots allt tacksam över att slippa ta ett snack med Arthur Guinness, han som grundade bryggeriet 1759, om sakernas utveckling.

Ölprovning med Guinness

Guinness Nitro IPA (85539)

Guinness, Irland, 5,3%, 24 kr för 440 ml (best.sort.)

En blind provare torde omedelbart avslöja att det handlar om Guinness, på den unika, mjuka gräddigheten och på den något ”avslagna” kväve-kolsyreblandningen. En provare med skarpt öga och näsa för kontraster, skulle däremot vara skeptisk; det här är inte svart – alltså inte Guinness!

Avsevärt starkare än bryggeriets klassiska draught (som håller milda 4,2%), men alkoholen märks inte i fluffigheten av kväve-kol-syre-väte. Gissar att bryggmästare Luis Ortega träffade bull’s eye, när han skapade den här IPA:n; innovativt utan att göra våld på ursprunget.

Kan enbart beställas i hela kollin om 24 burkar, i BS.

FOTO, huvudbild: Agneta Hellgren.

Text till huvudbild:
Något för alla. I Guinness experimentbryggeri finns i dag elva varumärken, från lätt till väldigt tungt. Nödvändigt för att hänga med i konkurrensen, anser bryggmästaren Luis Ortega. Men den stora Guinness-revoluitonen ägde nog rum redan 2007, när den allenarådande, byxvarma stouten tvingades börja dela rum med "Extra Cold".