Laddar annons
Påsköl 2018 - Thomaz Grehn har provat och recenserat alla, lokala samt fasta sortimentet
8 Mar, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Påsköl 2018 - Thomaz Grehn har provat och recenserat alla, lokala samt fasta sortimentet

Påsköl 2018 börjar säljas 12 mars 2018 på Systembolaget. Att prova påsköl var förr om åren en Golgatavandring, men för varje år blir korset lite lättare att bära. Årets upplaga (43 öl) känns fräschare än någonsin. Fler av de små hantverksbryggerierna har rattat in sina kranar, sköljt piporna och därmed undvikit tokiga aromer och felsmaker.

Av årets utbud på 43 olika påsköl finns bara 14, varav två alkoholfria sorter, i Systemets ordinarie utbud. 29 produkter är lokala och kan enbart spontanköpas i de butiker som ligger i närheten av bryggeriet. Annars är det beställning som gäller.

Det är lite synd med så kort aktionsradie, för det är på lokalplanet de mest skimrande pärlorna finns. (Och om vi ska vara ärliga – det är också där de sämsta ölen finns, även om stolpskotten – som sagt – är få i år.)

Skälet till att de stora, etablerade bryggerierna avstår att göra påsköl är att säsongen är för kort, till skillnad från julölssäsongen som varar från första november till tjugondag Knut. Spendrups är det enda storbryggeriet som anser det värt att göra den omställning som en satsning på påsken innebär.

Nåja, inte saknar jag Carlsberg, Åbro eller framför allt inte Krönleins eller Kopparbergs. Men jag hade gärna sett att kvalitetsbryggerier som Ocean, Dugges, Beerbliotek, Stigberget från Göteborg och några av kulturbryggerier från Mälardalen hade bidragit till påskfesten. Jag gillar när småbryggerier utnyttjar det skyltfönster som högtiderna erbjuder.

Det har verkligen det framgångsrika lilla Kalmarbryggeriet Ängöl gjort. Av de tolv sorterna (räkna bort de två alkoholfria) i ordinarie utbudet kommer tre från Ängöl. 25 procent – inte illa!

Lägg därtill ett fjärde Ängöl i det lokala utbudet – och vi kan utgå från att det blir en glad påsk i Kalmar. Ölet heter för övrigt just så; Glad Påsk.

PÅSKÖL 2018 på Systembolaget, lokalt och fast sortiment

1. Södra Easter Ale 2018 (32775)

Södra Maltfabriken, Haninge, 5,5%, 19,90 kr för 330 ml
Alltid extrahumligt, runt och välgjort är Södra Maltfabrikens signum. Och när man kokat den bleka kaninen Bunny Brown som lanserades häromåret och satsat på en riktig ale blir betyget världsklass. Rubbet på rätt plats. Allroundöl som kan dominera hela påsken. Och rimligt pris. Lokal produkt.

2. Södra I F*king Love Bunnies (32771)

Södra Maltfabriken, Haninge, 8%, 29,90 kr för 330 ml
Är jag köpt av Södra Maltfab? Fundera över det. Men faktum är att det här också är fantastiskt gott med muskulösa drag av gräddkola, nötter, torkad frukt och en dash av citrus. Strålande balans för den som gillar stark ale av den här humliga sorten där alkoholen är inbäddad i ett malt- och gräddfluff. Påsköl vetefasen om jag skulle kalla det, men supergott är det. Bör drickas med måtta, annars finns risken att man kastar om orden i ölets namn. Lokal produkt.

3. Tvåtusenarton (32768)

Poppels, Jonsered, 5,5%, 24,90 kr för 330 ml
Till skillnad från de två föregående, uppfyller det här mina egna kriterier på vad ett påsköl (eller snarare högtidsöl, det här kan lika gärna gå som julöl) egentligen är. Mörkt, stoutigt, häftigt. Håller för chokladkaka med vispgrädde, likaväl som för hårt rökta charkuterier, typ lammfiol. Ett lysande påsköl (eller julöl) med balans och finess. Lokal produkt.

4. Marsipulami 2018 (32773)

Spike Brewery, Göteborg , 8,2%, 40,90 kr för 330 ml
Fyndig dribbling med namnet på seriefiguren Marsupilami. Ölet är lika sött som djungeldjuret. Som en flytande semla, doppad i choklad. Liknar ingenting annat med sin dominans av mandelmassa och kakaoton. Ett vansinnigt och skruvat öl som inte passar till någonting – utom till njutning, för oförbätterliga gottegrisar. Tveklöst ett välgjort öl, men jag hade svårt att bestämma mig för betyget; antingen en femma eller en nolla. Tror att dagsformen fick avgöra här. Lokal produkt.

5. Oppigårds Easter Ale (1374)

Oppigårds Bryggeri, Ingvallsbenning, 5,3%, 27,90 kr för 500 ml
Välbalanserat och snyggt, nästan snuskigt rent ölbygge, med alla bitar på rätt ställe. Det ultimata påskbufféölet, med förmåga att likt en kameleont anpassa sig till omgivningen. Parerar både krämig och klar sill, går lätt ner i stora klunkar till rökt fårfiol, tar utan att anstränga sig upp en gravlax med hovmästarsås. Undrar om jag någonsin smakat ett öl från gårdsbryggeriet utanför Hedmora utan att bli imponerad.

6. S:t Eriks Easter Session IPA (11477)

S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 4,2%, 19,80 kr för 330 ml
En suverän SIPA med balans, rondör och fin humlighet. Torrt och gott. För att inte säga prisvärt. Humlebettet gör att det står pall för både lamm och klara sillar. Dessutom sympatiskt låg alkoholhalt, vilket är vad som definierar en session IPA.

basta-paskol-2018-vinbanken

7. Jenny Nyströms Påsköl 2018 (11475)

Ängöl, Kalmar, 5,6%, 16,50 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Av Kalmarbryggeriets fyra påskbidrag, föredrar jag Jenny Nyström, trots att hon väl egentligen hör julen till? Men Tomten har kompledigt och öl är till för att säljas, så skit i traditionerna. En smakrik, mörk lager, vars pris hålls nere trots de ekologiska råvarorna – det är inte alldeles vanligt.

8. Roslagens Påsköl (32774)

Roslagens Brygghus, Riala, 5,3%, 24,90 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Ett för mig hittills okänt gårdsbryggeri uti Riala (Norrtälje kommun) levererar en riktigt påskig mörk lager. Lockande chokladdoft, som räcker från näsan nästan ända ner i magens dunkla djup. En aning mer rostad malt och jag hade gjort high five. Nu blir det fyra starka poäng. Drick till rökt eller till brasan.

9. Jämtlands Påsköl (1385)

Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, 6%, 20,90 kr för 330 ml
Bör ej förväxlas med samma bryggeris Påskebrygd, ty det här är klart vassare. Rund, maltig och brödig smak, med lätt sötma. Ett allroundöl till påskbuffén. Kom ihåg nu: ta den RÖDA etiketten med det nykläckta storsjöodjuret. Inte den gula. Att det bara skiljer en krona i pris är svårbegripligt.

10. Pumpviken Påsköl (1341)

Nynäshamns Ångbryggeri, 5,8%, 30,20 kr för 500 ml
Välgjort, rentav elegant i sin lena, rena stil – fast utan att vara mesigt. Kan lätt försvinna bland starka smaker som sill, lax och rökta charkuterier, vilka ju alltid är representerade på julb… f’låt, påskbordet. Dricker det hellre till en gräddig jordärtskockssoppa än till en påskbuffé.

11. Mohawk Unfiltered Easter Lager (32752)

Mohawk Brewing, Täby, 5,5%, 30,90 kr för 330 ml
Humle finns här så det räcker för den beskaste kritiker – och lite oklart. Oklart också varför det lanseras som påsköl, eftersom här inte finns ett uns av påskkänsla. Ett torrt, gott ”allmänt” öl, som vanligt när bryggare Gustavsson lägger malten i blöt, så visst … ett par burkar kan man alltid slänga ner i varukorgen. Lokal produkt.

12. Göteborgs Easter Ale Eko (32754)

Göteborgs Nya Bryggeri, 5,4%, 24, 90 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Ljust, med ett rejält beskt humlebett, riktigt kraftigt och framför allt gott. Och nu infinner sig återigen problemet huruvida jag sitter här för att bedöma ”påsköl” eller ”öl”. Jag ser det här mera som ett utmärkt husmanskostöl. Mycket hög Söderkåkar-faktor, om ni förstår vad jag menar. Lokal produkt.

13. Påsk 2018 (32761)

Burgsviks Bryggeri, 5%, 22,70 kr för 330 ml
Okomplicerat namn, inget stockholmsk trams om fucking bunnies. (Annars hade kanske just det varit mer relevant på Gotland än i Handen?)
Nå, var var vi? Jo, chokladig doft och dito smak. Inte samma kraft och fyllighet som hos en imperial stout, men kanske halvvägs. Burgsviks Påsk är inte lika mörk som Strindbergs, men betydligt trivsammare. Trevligt gutefår på etiketten, dessutom. Lokal produkt.

14. TÖ Påsköl (32758)

Roslags Näsby Bryggeri, 5,9%, 26,50 kr för 330 ml
Snarlik påsk 2018. Lite blekare i doften, men det tar man igen i gommen. God, potent chokladsmak, går finfint till hårdrökt kött, om ni tänker ha sånt på bordet i påsk. TÖ är såvitt jag förstår uppföljaren till SNÖ, från bryggeriet som kör med korta namn och versala bokstäver. Kallar sig själva RNB (och gillar rhythm & blues?). Lokal produkt.

Angående Systembolagets etikettpolicy: Hur kommer det sig att man inte kan värja sig mot det här, när man nyligen bannlyste ett vin med en teckning av d'Artagnan och en värja?

15. Kåtöl Påsköl (32772)

Ljusdals Bryggeri, 4,8%, 25,90 kr för 330 ml
Det går ju inte att låta bli att gilla ett öl med det namnet och med en etikett som föreställer en traditionell samebostad. Såvitt jag förstår är namnet oantastligt, men likväl en taskspark mot puristerna på Systembolagets moralavdelning. Ölet? Jovars, rätt ordinärt. Men det är inte för smaken du beställer det om du bor utanför Hälsingland … Lokal produkt.

16. Ryentorps Påskbrygd (31559)

Ryentorps Bryggeri, Falun, 5,6%, 24,90 kr för 330 ml
Mörk, bitter, fyllig, besk, något svår för ovana öldrickare, men god för kännare och tuffingar. Ovanligt välmatad för att vara en brown ale. Lokal produkt.

17. Harplinge Påsköl (32766)

Halmstad Brygghus, 5,5%, 23,90 kr för 330 ml
Skapligt utan att sticka ut. Gyllene färg (som sig bör med det ortnamnet på etiketten). Rent och snyggt brunöl, utan att vara särskilt påskigt. Förutom Harplinge även för folket i Slöinge, Getinge, Fyllinge och Veinge. Annars inge’ att springa benen av sig för, om du tillhör resten av landets ölkonsumenter. Lokal produkt.

18. Wisby Påsköl (1390)

Gotlands Bryggeri, Visby, 6%, 19,90 kr för 330 ml
Spendrups Gotlandsfilial står för det bästa hos jättebryggeriet. Mörk lager med mycket smak, både brödig maltighet och med diskreta citrustoner. Och etiketten med tuppen är väl snart klassisk. En prydnad för bordet med påskbuffén.

19. Rådanäs Ekologiska Påsköl (1395)

Rådanäs Bryggeri, Mölnlycke, 5,8%, 19,80 kr för 330 ml
Något syrligt, nästan vinöst – men snyggt och balanserat. Rådanäs bullrar aldrig. Inget av mina favoritöl som är producerat i bryggeriet med Sveriges vackraste läge, men det funkar, det funkar. Lokal produkt.

20. Göteborgs Häxbrygd (32764)

Göteborgs Nya Bryggeri, 5,8%, 27,90 kr för 500 ml
Fjäderlätt rökton, som här är behaglig, till skillnad från en del andra burdusa varianter. Duger bra som ensamt påskölsalternativ, för den som inte orkar botanisera i hyllan. Lokal produkt.

21. Skärgårdspåsk (32759)

BarlindBeer, Öckerö, 5,2%, 28,90 kr för 330 ml
Heder åt ett bryggeri som skiljer sitt julöl från sitt påsköl – på riktigt. BarlindBeers julklapp var hård som sten med överlast av kryddnejlika. Påskpussen är mjukare, om än välhumlad, med toner av skog (lite kådig) och torkad frukt. Lokal produkt.

22. Nils Oscar Kalaspåsköl (32757)

Nils Oscar AB, Nyköping, 5,6%, 19,90 kr för 330 ml
En lättsmält långkörare som sålts i hela landet under massor av år, men till slut blivit mindre populär och tvingats växla ned till det lokala sortimentet. Som vanligt en habil brown ale, utan buller och bång. Riskfritt köp, men ingen högvinst. Lokal produkt.

23. Bootleg Easter Brew (1331)

Ängöl, Kalmar, 5,8%, 19,80 kr för 330 ml
Trevlig, oförarglig, mörk lager med lite kort slut. Nu är det bara för Ängöl i Kalmar att vänta in ett fett skadeståndskrav för varumärkesstöld från Bootleg Brewery i Australien – ”The original Bootleg”.

24. Mariestads Påskbrygd (1315)

Spendrups, 5,8%, 19,50 för 500 ml
Pålitligt som en Volvo 240 och ungefär lika spännande. Men lättillgängligt är det här ölet, med sin lilla brödighet och lätta sötma. Har svårt att bli av med misstanken att det bara är etiketten som skiljer Mariestads julöl från dess påsköl.

25. Påske Ale (11491)

Bryggeriet Vestfyen, Danmark, 8%, 35,90 kr för 500 ml
Påsken enda utländska öl är en alkoholbomb med stor restsötma. Mycket malt och tämligen försiktig beska gör ölet rent belgiskt i stilen. Passar bättre som smuttöl än klunkdito. Går säkert fint till gravlaxen, men skär sig mot en skarp sill.

26. Göteborgs Easter Session IPA Eko (32753)

Göteborgs Nya Bryggeri, 3,7%, 19,90 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Lättsmält, med moderat syrlighet. Lågmälda toner av grapefrukt och lime. Tilltalande pris, men når inte S:t Eriks Session IPA till knäna. Återstår att hoppas på patriotism. Göteborgare väljer väl det här framför en Stockholmsprodukt.

27. Ängöl Glad Påsk (32755)

Ängöl, Kalmar, 5,8%, 31,90 kr för 500 ml
Relativt ljus ale, som snarare minner om sommar än om vår. En av representanterna i Ängöls fyrväppling till påsk, men inte den mest imponerande. Lokal produkt.

28. Grebbestads Påsköl (32763)

Grebbestads Bryggeri, 5,2%, 26 kr för 500 ml
GB tuffar på nånstans mittemellan storbryggeri och mikro. Aldrig dåligt, men aldrig heller någon produkt som får en ölälskare att haja till. Här emellertid en något udda ton av rök och örter. Intressant i små mängder, men svår i längden. Lokal produkt.

29. Easter Porter (32751)

Brygghuset Finn, Landskrona, 5,5%, 24,90 kr för 330 ml
En av två porter i årets påskölskavalkad, och jag skulle rekommendera dig att scrolla uppåt till fem mynt, där Poppels kanongoda porter finns. Det här duger, men är lite tunt hela vägen från kanterna och ända in i kärnan. Lokal produkt.

30. Remmarlöv The Easter Brew Organic Lager (32760)

Remmarlöv Gårdsbryggeri, Eslöv, 5,5%, 22,70 kr för 330 ml
EKOLOGISKT
Absolut på rätt spår, men det fattas lite av allt. Arketypen för tesen ”Ett påsköl är ett julöl för fegisar”. Lokal produkt.

31. Nääs Påsköl (32770)

Nääs Gårdsbryggeri, Ydre, 5,2%, 23,40 kr för 330 ml
Ljus och ganska besk ale i mittfåran, en dussinprodukt som varken roar eller förargar. Har liksom åtskilliga andra kvalat in via något slags bakdörr. Det är inget fel på ölet. Men det är inte påsköl. Lokal produkt.

32. Charlis Våreld 2017 (11532)

Charlis Brygghus, Kristianstad, 5,7%, 19,60 kr för 330 ml
Ordinär mörk lager, som passerar tämligen obemärkt förbi. Saknar bett och personlighet, men retar heller inte upp någon. Något söt, något trist.


33. Ängöl Påskens Weissbock (1318)

Ängöl, Kalmar, 7,5%, 24,50 kr för 330 ml
Domineras av en genomträngande rökton, som vore det torrhumlat med medwurst. Smakar som en schlagerlåt med Rolandz: kul i ett par klunkar, men tröttsam efter första refrängen. Jag skulle snarare kalla stilen Rauchbier än Weissbock.

34. Hönöbryggeriet Påsköl (31556)

Hönöbryggeriet, 5,6%, 29,40 kr för 330 ml
Gyllengult, tunt och blekt i smak och doft. Luktar det inte rentav lite fisk också…? Jovisst, ett fisköl! Och det är inte det sämsta till skaldjur och mollusker. Men för ämligt till en påskbuffé. Väl tilltagen prislapp. Lokal produkt.

35. Jämtlands Påskebrygd (1338)

Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, 6%, 20,90 kr för 330 ml. OBS FÖRSENAD LEVERANS
Ej att förväxla med Jämtlands Påsköl, som är mycket bättre. En anstrykning av askfat snarare stör än lyfter denna brown ale, som är något för lätt och gles för att falla mig i smaken. Ni som är fans till Newcastle Brown Ale (hur nu någon kan vara det, av andra skäl än att Alan Shearer och The Animals föddes i Newcastle) gillar förmodligen det här också.

36. Klackabackens Påsklager (32756)

Klackabackens Bryggeri, Kristianstad, 5%, 25,50 kr för 330 ml
Tunn, rätt ljus brygd som är tämligen blek även i smaken. Har svårt att se vad som kvalificerat det här ölet för att hamna i kategorin påsköl. (Ja, ni har läst detta invektiv flera gånger nu – och det börjar bli tröttsamt.) Lokal produkt.

37. Ljusdals Bryggeri Påsköl (31557)

Ljusdals Bryggeri, 5,9%, 26,90 kr för 330 ml
Högst ordinär brown ale, med sötsyrlighet och kort slut. Lite för dyrt. Går alltid att sälja i Ljusdal, men sällan i Edsbyn. Lokal produkt.

38. Remmarlöv The Hop Hatch Brown Ale (32769)

Remmarlöv Gårdsbryggeri, Eslöv, 6%, 24,70 kr för 330 ml
Lite för glest, lite för sött, lite för blodfattigt och ospännande. Det är inget fel på ölet, det är fel på mig som är rätt less på ointressanta öl. Lokal produkt.


39. Tyska Eken Påsköl (32762)

Eks Tyska Bryggeri, Kungsbacka, 5,7%, 26,50 kr för 330 ml
Skum kombodoft av sötsyrlig gräddkola och smak av sötsura hallonremmar. Vinöst syrligt och möjligen passabelt till lax. Men jag är tveksam. Är det här verkligen som de tänkt sig på bryggeriet? Möjlig felsmak, alltså. Lokal produkt.

0 MYNT

40. Tyska Eken Påsköl Dunkel (32765)

Eks Tyska Bryggeri, Kungsbacka, 5,2%, 24,90 kr för 330 ml
Aj då. Även här anar jag infektion i rören. Två sura av två möjliga från samma bryggeri kan väl knappast vara en slump? Klar felsmak. Lokal produkt.

41. Jädraöl Påsköl (32767)

Jädraås Bryggeri, Gävle, 5,6%, 29,50 kr för 330 ml
Oops, här har det också hänt nåt. Skum doft av surkål som inte ska vara där. Absolut felsmak. Lokal produkt.

ALKOHOLFRITT PÅSKÖL

42. Nils Oscar Alkoholfri Påsköl (11998)

Nils Oscar AB, Nyköping, 0,4%, 15,90 kr för 330 ml. OBS FÖRSENAD LEVERANS
Den som anser att påsken är en lidandets högtid har två alkoholfria påsköl att välja mellan på Systembolaget. Har man inte lust att gå all in i sin personliga späkning, köper man Nils Oscar med en maltig arom och humlig smak. Det både doftar och smakar öl alltså, men balansen är det lite si och så med. Eftersmaken är ettrigt besk, men saknar den rondör som smakbäraren alkohol ger.


43. Mariestads Påskbrygd alkoholfri (11940)

Spendrups, 0,5%, 12,90 kr för 330 ml
Med tvekan acceptabelt om du dricker det utan att ha något att jämföra med, men vid en provning mot Nils Oscar, blir det här ölet utklassat. Ska du servera alkoholfritt påsköl – satsa då tre kronor till på en flaska NO. Det är det värt. (Frågan är snarare om 16 spänn är prisvärt för en liten flaska öl med rubbningar på balanssinnet. Och en större fråga är om man ska köpa alkoholfritt öl på Systemet, när detaljhandeln säljer samma öl billigare.)