Laddar annons
Recension ny öl, småparter 21 september på Systembolaget
20 Sep, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension ny öl, småparter 21 september på Systembolaget

ÖL. Ny öl bland småpartier på Systembolaget, recenserade och provade av Thomaz Grehn. På fredag den 21 sept börjar således försäljningen av nio, nya friska öl – och en biprodukt av tveksam fason.

Fjärde och sista lanseringen av öl i september på Systembolaget är också den bästa. Så blir det gärna, när det handlar om små kvantiteter, från små hantverksbryggerier.

Sammanfattning av årets första höstmånad: gränserna tänjs för vad man hittar på för tokerier på de svenska bryggerierna. Vem trumfar över Poppels idé att mala ner 2 000 baddare (chokladskumbitar med arrak) i jäsningen, för att få fram en ”svensk biscotti”? Och Dugges innovation med tonkaböna, för att uppfinna en kanelsmakande öl till höstens äppelkaka.

Galet men gott – och ljusår från tyskarnas 500 år gamla renhetslagar.

Håll till godo!

Recension ny öl, småparter 21 september på Systembolaget

1. Brekeriet / 7venth Sun Vild Sieben (11486)

Brekeriet, Landskrona, 59,90 kr för 375 ml
Alkoholhalt: 5,5%
Landskronabryggeriet har svart bälte i att kombinera vildjästen Brettanomyces med baciller, vilket är en gudagåva för somliga ölälskare och hädiskt för andra. Grumligt, vinöst och så syrligt att man fruktar frätskador på såväl tandemalj som tarmludd. Trots närheten till cidervinäger är det ändå en bra bit kvar till de vassaste belgiska gueuze/lambicvarianterna.
Betyg: 4

2. Dugges Tonkanilla Mangorange (12656)

Dugges, Härryda, 35 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 6%
Höstens häftigaste häxblandning domineras av kaneldoft och vanilj. Kanel ingår f.ö. inte ens i den kreativa smaksättningen, men eftersom tonkabönan innehåller samma giftiga aromämne – kumarin – blir man lätt på kanelen. Mango och apelsin noterade jag enbart på etiketten, eftersom de frukterna drunknade i all kanel. Torde funka lysande till äppelkaka (hoppa vaniljsåsen, den finns i ölet).
Betyg: 4

3. Sprussel (11725)

Brasserie De La Senne, Belgien, 34 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 5,8%
Genuint moules frites-öl, lätt och en aning kryddigt och med mycket generösare humlebeska än brukligt från Belgien. Det kan ha att göra med att det här är en kollaboration med Stockholm Brewing. Eller inte.
Betyg: 3

4. Buxton Shelterstone IPA (11292)

Buxton Brewery, England, 30,90 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 5,6%
Fruktig brygd med tydliga citrustoner. Brittisk produkt med amerikanskt humlebett, där kornmalt trivs ihop med såväl havre som vete. Flytande Gott & Blandat. Plus även för burken som är knottrig, vilket minskar risken för såväl tapp som köldskador på fingrarna. Det här ska nämligen drickas kallt.
Betyg: 4

5. Lervig Perler for Svin IPA (11797)

Lervig Aktiebryggeri, Norge, 34,90 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 6,3%
Eftersom opak har en något oklar betydelse, kör vi på engelskans hazy, vilket dessutom låter smakligare än både grumlig och dimmig. Alltså: en disig, ananasjuicig IPA med lika mycket tropisk fruktton som gräsighet. Jag tänker snarare Kalifornien än norska västkusten. Vinöst utan särskilt markant beska. God törstsläckare.
Betyg: 4

6. Põhjala Reede (12342)

Õllekunsti Oü, Estland, 39,90 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 8,5%
Innan alla baltskämt är helt utslitna, kan jag meddela: de gör ingen lättöl i Tallinn. Däremot kommer här en sanslöst god, fyllig, fruktig och samtidigt maltig dubbel-IPA från det estniska bryggeri som gjorde fjolårets bästa julöl. Så här är man torsk på nytt. Måste ha. Och inte kostar det skjortan heller.
Betyg: 5

7. BrewDog Hop Hacker (12657)

Brewdog, Skottland, 29,90 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 8,7%
Provat direkt efter esten får det här storstryk i klassen ”Ale, hög alkoholhalt”. Kostar en tia mindre också, annars vore det fel någonstans. Det var några år sedan skottarna ledde hantverksölsrallyt, med ständigt nya spejsade produkter. Numera rinner det mest ut vanliga, lättbegripliga ölsorter ur Brewdogs tankar.
Betyg: 2

8. Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark 2018 (12081)

Brouwerij Het Anker, Belgien, 119 kr för 750 ml
Alkoholhalt: 11%
Gouden Carolus brukar vara en liten, stark, kryddig och sockersöt flaska julöl när den anländer till Systemet. Här kommer en hel 75:a i en stil inte olik den juliga. Så generöst med malt och alkohol att alen klassas som quadrupel, vilket är lika exklusivt som i konståkningsvärlden. Kanske aningen för stark för mig. Och definitivt för söt. Tonerna av druvsprit som slipper ut under champagnekorken antingen älskar man, om man gillar portvin – eller avskyr man, om man är en vanlig pilsnergubbe med enkel smak.
Betyg: 4

9. Mikkeller & Lervig Beer Geek Vanilla Shake (11814)

Lervig Aktiebryggeri, Norge, 67,90 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 12%
Kaffestout? Imperial russian stout? Coffee chocolate stout? Kärt öl har många tänkbara namn. Den dansk-norska Beer Geek-kollaborationen Mikkeller/Lervig kompromissar aldrig. Och med ett pris som en (mycket) billig champagne måste ett öl vara något extra. Trögt och sött som sockrad asfalt. Denna ”Svevia med stevia” är givetvis oanvändbar som törstsläckare, men briljant till efterrätter som kladdkaka eller chokladglass.
Betyg: 5

10. Gosnells London Mead (91113)

Gosnells Mead, England, 29 kr för 330 ml
Alkoholhalt: 5,5%
Första tanken (blint): Sötsliskig cider i Kopparbergsklassen. Hur hamnade det här? Trodde inte att de tillverkade dylikt över huvudtaget i England, faktiskt.
Andra tanken (fortfarande blint): Aha, det är mjöd – och säkert kostsamt. Men det är inget för mig. Jag förstår mig inte på de här biprodukterna.
Betyg: 1

Vill du jämföra öl-recension, läs Elke's här. Samma släpp.