Laddar annons
1 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Gummitillsats i vin?

Gummi arabicum är en polysackarid, E 414, som är en gummiharts från ett afrikanskt akacieträd. Tillsatsen används framförallt i godis av olika sorter men den kan även användas i vin. Bilden visar ett akacieträd i Serengeti.

I vin används E 414 av två orsaker. Det ena är som stabiliseringsmedel för att förhindra att det bildas vinsten. Effekten är dock kortvarig, knappt ett år. Och därför används E 414 bara till viner som ska drickas ganska snart. Den andra funktionen är att E 414 gör vinet mjukare och rundare, ungefär på samma sätt som en liten sockertillsats.

Ulf Sjödin, gruppchef för kategoricheferna Systembolaget,
- gummi arabicum har använts länge och jag tror att det är relativt vanligt. Tidigare, under min tid på V&S vet jag att vi inte använde det på grund av risken för att vinstensproblemet blev värre om vinerna fick stå lite för länge. Nu används E 414 bara för enkla viner, om det är aktuellt.

Ulf Sjödin fortsätter,
- tillsatser i livsmedel behöver inte anges ännu. Snart kommer vi få klara direktiv från EU. Arbetet är i full gång i utformandet av en lag om märkning av tillsatser i livsmedel.

Är du siffer och faktaintresserad, gå till EU regelverk för vin här.