Laddar annons
10 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Habrard visar eko i Crozes-Hermitage

Laurent Habrard är vinbonde i norra Rhône i femte generationen. Han är förstås född till det, har det i sina gener och druvsaft i blodet. Men för Laurent gäller inte ”same procedure as last year”. Han har med en del möda, stort engagemang och hårt arbete sett till att Domaine Habrard nu är ekologiskt certifierad. Den första certifierade årgången är 2012.

Saint-Joseph, Hermitage och Crozes-Hermitage

Domaine Habrard består av cirka 15 hektar; två områden i Crozes-Hermitage, ett i Hermitage och sedan 2006 även ett i Saint-Joseph. Det finns tre typer av jordmån på Domaine Habrards ägor. Ljus och lätt sandjord som  ger vita viner med rundhet och fetma. Finkornig lerjord, så kallad alluvium, som gör att syrahdruvorna får mycket färg och eftersom jorden är uppblandad med runda, släta stenar ger vinet en rik karaktär. Den tredje sortens jordmån finns i områdets nordligaste del, intill berget Hermitage. Den är granithaltig och ljusare i färgen, vinerna får inte lika stark färg, men däremot en fin tanninstruktur. Vinerna från denna jordmån mognar långsamt och blir komplexa. En jordmån för lagringsviner.

Laurent Habrard med webbkameran ute i vingården.

Vinstocken gnuggas

Att vara vinbonde är ingen lek utan mycket hårt slit i alla väder, året runt. På Domaine Habrard görs arbetet manuellt av ungefär tio personer. Laurent Habrard har, på ett både pedagogiskt och humoristiskt sätt, gjort ett antal filmer med en liten webkamera på axeln om hur livet som vinbonde kan te sig och hur ett ”vinår” ser ut.

Det inleds med beskärning och ”gnuggning” av vinstocken för att få bort de minimala skott, knappt synliga för ögat, som snart kommer att skjuta fart i vårsolens ljus och avslutas med ett färdigjäst vin.

Nya regler för ekologisk certifiering sedan 2012

Från den 1 augusti 2012 gäller nya regler för ekologiska viner. Tidigare berördes odlingen och inte framställningen.

– Jag är mycket glad att reglerna för ekologisk certifiering av vin nu har ändrats och att det finns regler som gäller ända in i flaskan, säger Laurent Habrard och fortsätter:
– Det är svårt att uppnå både kvantitet och kvalitet i vinproduktion. För mig är det kvalitet som gäller och ekologiskt är lika med kvalitet.

Laurent Habrard upplever att många odlare runt honom är skeptiska till ekologisk certifiering.

– Domaine Harbard är föregångare och det har sitt pris. Det är en stor investering. Ett exempel är att vi måste rensa bort allt gräs eftersom det är lika med fukt, vilket ökar riskerna för odium och mögel. Bara för att kunna hålla gräset borta behöver jag en extra person och det är en stor kostnad för oss. Jag är lite besviken på att inte fler producenter runt om oss producerar ekologiskt eftersom det är fullt möjligt och dessutom bättre för alla och för världen, säger Laurent med eftertryck.

– Det ger mig en bra känsla att arbeta på det här sättet. Det finns mycket vi alla kan göra för att medverka till en bättre värld.

Laurent Habrard säger att det är cirka fem-sex producenter av åttio i Crozes-Hermitage som är ekologiskt certifierade. Det är fler som arbetar enligt samma metoder, men som valt att inte certifieras.

Domaine Habrard Crozes-Hermitage 2012 är ekologisk och har ny etikett.

– För mig är certifiering viktig, jag är stolt över den och jag vill visa alla att Domaine Habrard arbetar på det här sättet.

Prova Domaine Habrard

Crozes-Hermitage, Domaine Habrard 2012 (2861), Frankrike, 119 kr
Fruktig och kryddig doft med de typiska och härliga inslagen viol, peppar och medvurst. Smakrikt, lättillgängligt med fin fruktighet och kryddighet. En charmig Crozes-Hermitage! Både 2011 och 2012 finns i butikerna, men det är 2012 som rekommenderas och det är den som är den första ekologiskt certifierade.

Importör är Vinia

Prova andra Crozes-Hermitage i samma prisklass

Crozes-Hermitage Les Launes 2011 (nr 2800), Frankrike, 139 kr
Kryddig doft med toner av lagerblad, viol och medvurst. Kryddig smak av mörka bär, medvurst och peppar.

Crozes-Hermitage Cave de Tain 2010 (nr 2815), Frankrike, 99 kr
Doftar fint av rosmarin och enbuske. Fruktig och relativt frisk smak av mörka bär med lite peppriga toner på slutet.

Filmerna ”awinelife” finns på YouTube.