Laddar annons
3 Mar, 2014

Glada vinvänner provar Barolo

Det glada vingänget provar några viner från den kända vinregionen Piemonte, kanske mest känd för Baroloviner, gjorda av druvan nebbiolo. Nebbioloviner kan oftast identifieras som rätt ljusa i färgen, åt tegelhållet om de hunnit få några år på nacken samt med otroligt kraftiga tanniner.

Andra kända druvor i Piemonte är barbera och dolcetto. I DOCG-området Gavi görs vita viner på den kanske inte så välkända druvan cortese. Piemonte är även känd för sina söta, lätt mousserande viner från Asti.

I vinprovningen ingick sex viner, samtliga från regionen Piemonte. Två vita och fyra röda. Vinerna provades blint och som vanligt kunde vi konstatera att blindprovning är svårt… och väldigt lärorikt.

Flera av vinerna kom denna kväll från producenten Michele Chiarlo vars första årgång kom 1956. Mest kända i Sverige är de nog för dessertvinet Moscato d’Asti Nivole. Chiarlos röda vin La Vespa var provningens favorit.

Inte något av vinerna, vare sig de vita eller röda, framkallade ”wow-känslor” när vi provade utan mat. Tillsammans med en härlig pasta med salsiccia blev det helt annat ljud i skällan. Receptet har vi lånat från Markus Aujalay.

Vita viner

Michele Chiarlo Gavi 2011(nr 72477), Piemonte, 101 kr
Det doftar citrus, päron och lite mineral. Smaken är ganska kort, lite blommig med toner av citrus och päron.
Druvan heter cortese.

Langhe Arneis Blange 2011 (nr 83207), Piemonte, Langhe, 207 kr
Liten doft av citrus, päron och persika. Smaken är något större än i föregående vita och här finns päron, persika och citrus.
Arneis har tidigare använts som blanddruva, men numera får den stå på egna ben också. Druvan är känd för att vara svårodlad.

Röda viner

Barbera d'Asti Superiore Le Orme 2011 (nr 2351), Michele Chiarlo, Piemonte 101 kr
Det doftar röda bär och skog. Syran är hög. Smak med kryddiga inslag, röda bär och lite beska i eftersmaken.

La Vespa 2010, (2721), Michele Chiarlo, Piemonte, Monferrato, 121 kr
Syrlig, fruktig doft med fat och körsbär. Smak av körsbär, björnbär och mynta, hög syra.
Hälften barbera blandad med albarossa och shiraz. Flera hade detta vin som sin favorit.

Araldica Barolo Flori 2009 (70401), Piemonte, Barolo, 181 kr
Syrlig doft med röd frukt, rosor och nypon. Smak av rosor, nypon och körsbär. Hög syra och kraftiga tanniner. Mycket matkrävande vin!

Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2011 (22300), Piemonte, Langhe, 101 kr
Mjuk doft av röda bär. Smak av röda bär, körsbär, ros, lagerblad och nypon. Hög syra och kraftiga tanniner. Väldigt prisvärt alternativ.

Maten: Pappardelle med salsiccia

Ingredienser
500 g  pappardelle, kokt enligt instruktionerna
500 g rå salsiccia
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
0,5 röd chili, hackad
2 tärnade tomater
2 dl vitt vin
1 kruka persilja, hackad
salt och svartpeppar
riven parmesan

Gör så här
Ta bort skinnet från korvarna och mosa dem, bryn färsen i olivolja några minuter.
Tillsätt vitlök och chili och bryn några minuter till.
Häll i tomater och vin, låt puttra i cirka fem minuter och smaka av med salt och peppar.
Blanda med pasta, persilja och mycket parmesan.

Häll upp ett glas rött och njut! Prova exempelvis en annan nebbiolo från Langhe som alltid är lika bra, år från år:
Langhe Nebbiolo Pio Cesare (7306), Piemonte, Langhe, 139 kr
Stramt och elegant; ett trevligt matvin av enbart nebbiolo. Kryddigt med smak av ros, nypon, körsbär och lagerblad.

Skål!