4 Apr, 2014

En vinresa genom Toskana med Antinori

ursGuido Vannucchi från producenten Antinori tar oss med på en imaginär resa genom Toskanas vingårdar. Genom att provsmaka viner får vi en känsla av att vi passerar Bolgheri, Chianti och Vino Nobile di Montepuliciano. Mer om detta strax.

Antinori har stor erfarenhet av att buteljera Toskanas druvsaft. Historien inleddes redan 1385 i Chianti och familjen har fortsatt som vinproducenter sedan dess. Idag är det Marchesi Piero Antinori som är ansvarig. Han är 26:e generationens vinmakare i rakt nedstigande led.

Piero Antinori har spelat en betydande roll för utvecklingen av vinproduktionen, både i det egna företaget och i Toskana generellt.

Fram tills för 40 år sedan var italienska viner av ganska dålig kvalitet, satsningen gjordes på kvantitet istället för kvalitet. Den italienska vinbonden ville ha ut mycket av sina odlingar, gärna 30 000 flaskor/hektar. Vinet var billigt och saknade karaktär.

I början av 1970-talet bestämde sig Piero Antinori för att han ville förändra och utveckla vinproduktionen. Han ville göra ett vin av hög kvalitet med ett högt pris. 1970 producerades den första årgången av prestigevinet Tignanello, döpt efter det lilla område där druvorna odlas. Det var det första vinet från Chianti där Sangiovese blandades med druvor som inte var typiska för Toskana, bland annat cabernet sauvignon. Vinet fick därför ingen DOCG klassificering, utan istället samma kvalitetsklassificering som ett enkelt bordsvin, en IGT (Indicazione Geografica Tipica). Denna typ av viner som Robert Parker döpte till Super Tuscans.

- Det var svårt att sälja den första årgången. Ingen vågade köpa ett så dyrt bordsvin i början, berättar Guido Vannucchi.

Familjeföretaget Antinori är stort och omfattar många egendomar, varav flera ligger i Toskana. Antinori finns även i Piemonte, Puglia och Lombardiet. Utanför Italiens gränser hittar man Antinori i USA, Chile, Ungern, på Malta och i Rumänien.

Ända sedan 1955 har Antinori funnits representerade på Systembolaget. Låt oss så återvända till Toskana och smaka på några av Antinoris viner därifrån.


Foto från Antinoris nya vineri i Toskana: Antinori nel Chianti Classico

Villa Antinori Rosso 2009 (2300), 139 kr, Toscana IGT
Doftar av varma svarta vinbär och plommon. Fruktig och rund smak av svarta vinbär, choklad och fat. Lång eftersmak.

La Braccesca 2009 (73618 BS), 147 kr, Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Kryddig doft av mörk frukt. Kraftig och lite burdus smak av plommon och mörka bär. Tydliga tanniner.

Il Bruciato 2011 (70662 BS), 203 kr, Bolgheri DOC
Frisk doft av körsbär. Varm och fruktig smak av körsbär med inslag av mynta. Lång eftersmak.

Marchese Antinori 2010 (74339 BS) 181 kr, Chianti Classico DOCG Riserva
Recension gäller årgång 2009: Komplex doft av mörk frukt, läder och tobak. Fruktig smak av mörka körsbär, plommon och choklad.
Min favorit - bra matvin till rimligt pris.

Tignanello 2009 (32152) 499 kr, Toscana IGT. Nu finns årgång 2010 och priset är 529 kr.
Stor, kryddig och varm doft. Komplex, mullig och kryddig smak. Mörk frukt, läder, choklad och fat. Tydliga men mjuka tanniner. Lång eftersmak.

Resan är över för denna gång. Dags att tänka på middagen! Pot-au-feu är visserligen en fransk rätt, men så gott det smakar till ett mustigt rött vin från Toscana.

Recept | Pot-au-feu, cirka 6 portioner

1 kg rimmad oxbringa
2 dl vitt torrt vin
5 kvistar färsk dragon
10 kvistar färsk körvel
10 kvistar färsk timjan
2 kvistar färsk bladpersilja
1 burk hela tomater av god kvalitet
200 g schalottenlök
2 klyftor vitlök
salt och svartpeppar
3 dl små vita kokta bönor
Till tillagning: en stekpåse

Hacka örterna och skala lökarna. Lägg ner tillsammans med tomaterna i stekpåsen.
Skölj oxbringan och lägg ner den i påsen, tillsätt det vita vinet, sug ut luften och förslut den. Om du har tid så låt påsen ligga kallt några timmar så får köttet mer smak.
Lägg in stekpåsen i ugnen, 130 grader C, i cirka 3 timmar. Köttet är klart när det är mjukt och lätt faller isär.
Häll buljongen med grönsaker i en kastrull. Mixa den slät med mixer.
Skölj bönorna i kallt vatten. Koka upp såsen och tillsätt bönor och kött, skuret i bitar. Servera i djup tallrik med potatispuré eller bröd och toppa med färska kryddor.