Laddar annons
19 Feb, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Heta ställen för svala viner, sauvignon blanc från Sydafrika

En druva med vind i seglen i de Sydafrikanska vingårdarna är utan tvekan sauvignon blanc. De vita sauvignonvinerna i sin renaste form, oavsett ursprung har som jag ser det två tydliga smakstilar. Grunden utgår som för druvor i andra viner först och främst från ett specifikt klimat, sedan en druvsort vilken när den pressats till must och jäst till vin får, eller inte får, ekfatslagring. Det gäller lika för alla. Sedan gör teknik och mer eller mindre nogräknad omvårdnad resten.

Förklaringen ovan är som ni inser förenklad men jag vill peka på några av de mest viktiga faktorerer som styr  ett vins kommande smak. Växtplats, druvsort och "behandling" är alltid avgörande och en slags "grundfundament" som vinmakern lägger sin hand till.

Sauvignon blanc räknas in bland de aromatiska druvorna och vinerna smakar ofta tydligt av krusbär och fläder. Nyansskillnader i stil och smak handlar för sauvignons del därför om hur jäsningsprocessen gått till, om vinet lagrats på ekfat, på sin jästfällning eller om vinet är ”pressat och rent”.

Det sista alternativet ger mig association till ett krispigt, friskt vin med en smak ren som källvatten. Om inte ursprunget är Sancerre eller Pouilly-Fumé då man förmodligen och dessutom vill hitta, en osande, rökig nyans i smak som doft.

Under de senaste två decennierna har Sydafrikas samlade vinproduktion exploderat vad gäller volym. Och sauvignon blanc har precis som landets andra druvor ökat i popularitet i samma rasande takt. Nu är det den mest omtyckta gröna druvan, efter chenin blanc, och enligt senare års nyplanteringsstatistik är förändring säkerställd vilket kommer visa sig än tydligare framöver då det borde komma fler vita viner av sorten sauvignon blanc från Sydafrika.

Men att prata om en boom av sauvignon blancvin i Sydafrika verkar ändå som en lätt överdrift?
- Det är en stor efterfrågan på sauvignon internationellt och vi följer trenden. Att Sydafrika är på god väg att sätta en egen stil på de lätta, friska vinet är också en anledning till en ökad fokusering från vår sida. Sydafrikas sauvignon blanc tar plats som ett vin mellan nya och gamla världen vilket ökar intresset hos konsumenterna, säger Paul Cluver, vinproducent och ordförande i organisationen Wines of South Africa.

Sydafrikas bästa sauvignonlägen (odlingsplatser) ligger gärna på högre höjd i distriktet Stellenbosch eller längs med kusten öster om Kapstaden ner mot Afrikas sydligaste spets. Genom distrikten Overberg och längs med Walker Bay vidare ner mot Cape Agulhas skiftar landskapet från ödslig fjäll och myrmark till en miljö som påminner om ett kulligt sörmländskt jordbrukslandskap. I Overberg ligger ward Elgin och Klein River. I Walker Bay hittar man tre wards, den senaste tillkomna är Sunday´s Glen. Här ligger även den i vinsammanhang kända staden Hermanus. I distriktet Cape Agulhas finns ward Elim. Alla nu uppräknade wards är rejält kylslagna platser (ward = mindre vinområde) och de klassas allmänt som heta ställen för svala viner eller som på engelska, Southafrican hot spots för cool-climate wines. Elim och Elgin har av tradition brukats för äppel och päronodlingar, idag är områdena högintressanta för druvorna sauvignon blanc och pinot noir.

En producent med en nästintill extrem känsla för detaljer och omsorg till vinstockar ute på fälten är Wayne Gabb på Lomond. Vingården ligger i Gansbaai, cirka 2,5 timmars bilresa i riktning och förbi Hermanus  när man kommer från Stellenbosch.

Här gör Wayne Gabb (bild) sauvignon blancvin från olika vingårdslägen i samklang med naturen på ett sätt som slår det mesta jag sett tidigare. Flora och fauna är unik på denna egendomen där marken som inte tidigare brukats till odling förmodligen är så ren som det någonsin går.
Läs tidigare inlägg på Vinbanken om Lomond från oktober 2009.

Snowbush 2010
Druvor: blanding av sauvignon blanc, semillon och vigonier.
Smak: Torr, medelfyllig. Gul frukt, lime, passionsfrukt och litchi.
Omdöme: Tyngre helhet kräver sval serveringstemperatur och kombination till mat.
Betyg: 3

Pincushion 2010, vingårdsbetecknad
Druvor: Sauvignon blanc.
Smak: Torr, medelfyllig. Krusbär, grön frukt som äpplen. Tydlig mineralsmak.
Omdöme: Smakrik av krusbär. Stram. Läcker, utmejslad syra.
Betyg: 4+
Kommentar Wayne Gabb: This wine is named after the pincushion protea (Leucospermum patersonii) which grows prolifically on the farm.

Sugarbush 2010, vingårdsbetecknad
Druvor: Sauvignon blanc.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, päron, äpplen med inslag av passionsfrukt. Stram, tydlig mineralsmak.
Omdöme: Stramstilad med tydlig mineralton.
Betyg: 4
Kommentar Wayne Gabb:  This wine is named after the sugarbush proteas (protea obtusifolia) that grow prolifically on the farm.

Cape Aghulas 2011
Druvor: Sauvignon blanc 85%, nouvelle 15%.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, gröna päron, lime. Lätt örtig. Rökig.
Omdöme: Juste vardagsvin med rökiga drag.
Betyg: 3

Vinerna provade på plats, i Sydafrika, slutet av januari 2012.
Tillgänglighet, se importörens hemsida janake.se