Laddar annons
16 Feb, 2012

Budgettips, rött vin i liten box

En liten box rymmer 1,5 liter och innehåller således bara hälften mot den allmänt sedda normalnormen, vanliga tre-liters-lådan. Restauranger kan beställa hem än större lådviner, 10, 15 eller 25 liter är jo, jag tackar stora och såklart, helt ohanterliga för hemmabruk. Lägg till tristessfaktorn som kommer av att hela tiden dricka samma sak.  Av den anledningen är 1,5 litersboxen helt perfekt, den är lagom stor helt enkelt. Röda Te Kairanga är från Nya Zeeland och görs av druvan pinot noir. Vinet smakar också som en fullträff druvtypiskt, medelfylligt av röda bär, kryddor, mjuka tanniner och en rund, len munkänsla. Strålande helt enkelt.

Undertecknad har varit mycket avvaktande till vin av druvan pinot noir från andra växtplatser än gängse, Bourgogne i Frankrike. Anledningarna är flera men den korta förklaringen är att just pinot noir har en tendens att anta en smak av saftigt, tät röd bärsaft och av alkohol. Som en slags karikatyr av sig själv i vulgo-tappning. Finns fatinslag brukar de vanligtvis (generell åsikt-jag vet) vara hårda, smak av nyhyvlade ekplankor, och alkohol slår igenom med kraftig eldighet. Överlag är balansen usel på bekostnad av att fat och alkohol dominerar och vinernas annars så fantastiska syrliga elegans som bortblåst. Därmed faller hela konceptet "pinot noir" i min värld.

Det finns undantag såklart. Så kallade cool climate, svalare växtplatser, kan producera pinot noir av klass. I Nya Zeeland eller Australien där Tasmanien och andra svala platser är intressanta, höghöjdsodlingar i Sydafrika och Argentina eller sydligare belägna vinområden i Chile är andra passande odlingsplatser. Det pinot noirvin från Tyskland har jag ännu inte stött på som fått mina  smaklökarna att dansa, så inte heller från Österrike. Och i Frankrike är väl bara Jura av intresse om inte Bourgogne. Det enda europeiska land med pinot noir av klass torde vara Schweiz, problemet är bara att de vinerna aldrig kommer till Sverige. Å andra sidan, oräkenerliga är de viner undertecknad ännu inte har provat så förmodligen finns det pinot noir därute som kan bevisa motsatsen...

Te Kairanga 2010 (6254), Te Kairanga Wines, Nya Zeeland, 179 kronor för 1,5 liter box.
Medelfyllig, rödbärig smak, hallon, inslag av kryddor och fat. Balanserad syra, tanniner och ekfat. Mjuk, lättsamt mustig eftersmak. Användbart vin, passar ljust kött men även fisk eller som ett glas vin utan mat.
Betyg: 4+
Provad: 2010-02-14